Lotta Ansakorpi on kirjoittanut sydänverellään esikoisteoksensa Vaihtoehtona kuolema (2019), joka kertoo hänen omasta yrittäjäntaipaleestaan ja on itse asiassa aivan käsittämätön selviytymistarina. Yrityksen osakas ja toimitusjohtaja teki kavalluksen, mutta oikeudessa Ansakorpi joutui maksunaiseksi.
Ihan käsittämätön selviytymistarina
Tällaisia tarinoita ei meinaa uskoa todeksi, koska niin epäoikeudenmukaiselta kaikki tuntuu, mutta joskus vaihtoehtoja ei ole ja todellisuus on tarua ihmeellisempää.
Kirjanpitäjän soitto syksyllä 2016 kylmäsi, koska tilitoimisto oli irtisanomassa sopimustaan. Kaiken aikaa taloushallinnosta vastannut yhtiökumppani vakuutti, että kaikki on kunnossa. Lopulta tuli konkurssi, ja velkaa jäi – paljon.
Kirjan nimi Vaihtoehtona kuolema viittaakin siihen, että Lotta Ansakorpi kävi monesti elämän ja kuoleman rajalla omassa mielessään. Ulospääsyä ei vaikuttanut olevan.
Yöt menivät valvoessa, terveys petti pahasti. Kertyi korkoa korolle. Koko elämä oli kriisissä. Ihmeellisesti ihminen kuitenkin jaksaa, selviytyy, nousee ylös joka kerta, kun on kaatunut tai kaadettu.
Todisteiden puuttuessa tuomiota ei tullut. Lotta joutui maksunaiseksi. Laskuja tipahteli niin oikeudenkäyntikuluista kuin korkojen koroista.
Häpeästä iloon ja uuteen aamunkoittoon
Kaikkeen siihen sekoittui epämiellyttävä tunne nimeltä häpeä. Taloudellinen ahdinko merkitsi Lotan mielestä hänen omaa epäonnistumistaan. Se oli hänelle suuri, henkilökohtainen tragedia.
Konkurssi määritteli Lottaa ihmisenä, mutta vain hänen omasta mielestään. Kirja Vaihtoehtona kuolema kuvaa koko tapahtumaketjun ja sen, miten pinnalle pääsee takaisin, vaikka olisi kuinka syvällä pohjassa.
Lotalla oli hetkiä, jolloin eloonjääminen oli hiuskarvan varassa. Mutta onneksi elämässä oli myös ilonpilkahduksia ja pieniä, ohikiitäviä hetkiä, jolloin Lotta tajusi, mitä on olla taas oma itsensä.
Lempibändin keikalla Lotta Ansakorpi tajusi, että hän jää eloon ja aikoo jatkaa elämäänsä kaikesta pahasta huolimatta. Siitä hetkestä tuli tragedian kääntöpiiri.
Terapeutti ja teatterialan ammattilainen Lotta Ansakorpi on puhuu TÄYSII 2021 -seminaarissa. Hän kertaa ajatusta siitä, että asenteensa voi valita, aina. Se asenne on voittajan asenne.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Lopuksi
Miehelleni kävi joitakin vuosia sitten jotakin hyvin samankaltaista. Talousjohtaja kavalsi hänen yritykseltään rahaa. Rahat hän siirsi omalle tililleen muuttaen tilinumeronsa verottajan tilinumeron tilalle sen jälkeen, kun mieheni oli hyväksynyt maksut verottajalle – ”järjestelmävirhe”.
Miestäni poliisikuulusteltiin, koska hän oli yrityksen toimitusjohtaja. Toimitusjohtajahan vastaa osaltaan yhtiön kirjanpidosta ja varainhoidosta. Pohdin, joutuuko mieheni nyt vankilaan. Tässä tapauksessa kavaltaja sai vankeustuomion.
Kirja Vaihtoehtona kuolema kertoo, mitä tapahtuu, kun tapahtuu odottamaton yritysmaailmassa. Lotta ei kuitenkaan ole yksin tarinansa kanssa. Sen hän on huomannut puhujakeikoillaan.
Suomalainen sisu pelastaa paljon. Toivon valoa on pimeimmässäkin hetkessä. Jatkakaamme elämän rakentamista niin kauan kuin se mahdollista on. Se on melkein aina mahdollista.
”Elämä menettää merkityksensä rakennustyön päättyessä.”
– Brida (Paulo Coelho)
Menetyksestä menestykseen – vastoinkäymiset voitoksi
Lotta Ansakorven elämä romahti yhden puhelinsoiton seurauksena vuonna 2016. Siitä alkoi kujanjuoksu aikaa vastaan, joka päätyi valtaviin velkoihin, ahdistukseen ja oli lopulta viedä häneltä hengen. Terapeutti, teatterialan ammattilainen ja kirjailija Lotta Ansakorpi on kuitenkin tunnettu sinnikkyydestään, joten hän nousi kerta toisensa jälkeen jaloilleen ja rakensi elämänsä uudelleen. Tästä syntyi myöhemmin sekä kirja, että kokonainen tapahtumakonsepti. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Lotta kertoo miten käänsi vastoinkäymiset voitoksi, kertoen samalla hänen asenteestaan elämää kohtaan. Vastoinkäymisiään ei voi valita, mutta asenteensa voi. Kun tietoisesti valitsee kadun aurinkoisen puolen, näkee kirkkaammin mihin suuntaan on menossa. Vaikeita tunteita ja tilanteita ei kannata pelätä, elämän kuuluukin tuntua. Niin kauan kun on elossa, on toivoa. Tärkeää on tunnistaa se seuraava askel, joka pitää ottaa. Kaikkea ei tarvitse, eikä edes pysty tehdä kerralla.
Artikkelin kirjoittaja Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja eletään kirjailijan elämää.