Kun hyväksyt itsesi, silloin myös sallit hyvää itsellesi. Kun arvostat itseäsi, voit uskoa ansaitsevasi itsellesi vain parasta.

Elämämme ainakin yksi suuri tarkoitus on oppia, kasvaa ja kehittyä, ja tulla paremmaksi ihmiseksi, kukin oman elämänpolkunsa mukaisesti. Meille on annettu loistavia työkaluja, joiden kautta oppiminen ja kehittyminen voivat tapahtua. Näitä ovat mm. oma kehomme ja terveys, ihmissuhteet ja tietysti raha.

Tunteet toimivat ikään kuin mittarina sille, kuinka edistymme omalla polullamme. Kun tunteet kuohuvat ja myrskyävät, voimme päätellä, että opittavaa on vielä paljon. Kun sisällemme laskeutuu rauha ja pysyvä seesteisyys, olemme jo pitkällä.

Raha toimii henkisenkin kehityksen välineenä ja mittarina

Raha on aihe, jota vain harva pystyy käsittelemään täysin neutraalisti. Suuri syy siihen on tietysti se, että yhteiskuntamme on rakentunut hyvin pitkälle sen varaan. Raha toimii loistavasti henkisen kehityksen välineenä ja mittarina.

Me arvostamme hyvin monia asioita sen perusteella, mitä mikäkin maksaa eli minkä arvoinen se asia on. Valitettavasti teemme niin myös itsemme suhteen. Miten paljon arvostan itseäni, on käytännössä usein sama kuin kuinka paljon minä ansaitsen rahaa, kuinka paljon minä sallin itseni ottaa vastaan rahaa.

Jos omanarvontunto on erityisen huono, voi olla ettei tunne ansaitsevansa mitään hyvää ja rahan tulo toimii mittarina tässäkin asiassa. Jos taas arvostamme itseämme, voimme tuntea että ansaitsen hyvää ja silloin myös rahaa tulee sen mukaisesti. Se mitä sinä ajattelet ja uskot itsestäsi, heijastuu sinulle takaisin monessa muodossa, kuten rahan tulona ja toisten ihmisten tapana kohdella sinua.

Kuinka paljon tämä maksaa = Minkä arvoinen tämä on?
Minkä arvoinen minä olen = Kuinka paljon sallin itseni ottaa rahaa vastaan?

Vaikka meillä länsimaissa ei enää varsinaista kastijärjestelmää olekaan, ihmiset on kuitenkin jaettu tässä yhteiskunnassa edelleen eriarvoisiksi. Puhumme pienituloisista, keskituloisista ja suurituloisista. Mihin ryhmään sinä kuulut? Minkä arvoisena sinä pidät itseäsi?

Vaikka niin mielellämme syyttäisimme taloudellisesta ahdingostamme yhteiskuntaa, poliitikkoja tai muita tahoja, meidän on katsottava itseämme peiliin ja kysyttävä itseltämme, minkä arvoinen minä olen? Kuinka paljon minä sallin itselleni? Vastaus löytyy omasta sisimmästämme. Haasteena on löytää omanarvontunne rahattomanakin.

Minkä arvoinen olet? Käsitys omasta arvokkuudesta muokkautuu jo lapsuudesta asti

Käsitykseemme omasta arvokkuudestamme vaikuttaa hyvin moni asia. Tämä käsitys on yleensä muokkaantunut jo lapsuudesta asti ja siihen voivat vaikuttaa mm. omien vanhempiemme periytyneet käsitykset heistä itsestään, jopa monta sukupolvea taaksepäin.

Joillekin voi oman kehon fyysinen tai psyykkinen vaiva aiheuttaa arvottomuuden tunteita. Joitakin on verrattu muihin sisaruksiin ja he ovat jääneet kilpailussa kakkoseksi.

Syitä on paljon, mutta yhteistä kaikille itsessään arvottomuutta tunteville ihmisille on, että elämänlaatu ei ole paras mahdollinen. Nämä ihmiset voivat olla taloudellisissa vaikeuksissa, tai he voivat olla parisuhteessa jossa heitä ei arvosteta, tai työpaikoilla syntipukkeina, tai he voivat sairastaa masennusta ja muita mielen häiriötiloja.

Nämä ihmiset myös hakevat usein epätoivoisesti hyväksyntää toisilta, sitä kuitenkaan saamatta. Saamme toisten ihmisten arvostuksen ja kunnioituksen osaksemme vasta sitten kun olemme löytäneet ne tunteet itseämme kohtaan. Niin kauan kun uskomme, että emme ole yhtä arvokkaita kuin joku toinen, se toinen voittaa aina.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Arvostuksen myötä kasvaa myös kiitollisuus

Kun arvostus itseä kohtaan kasvaa, kasvaa myös kiitollisuus siitä, kuka minä olen, mitä minä teen ja mitä minulla on. Mitä enemmän meissä on kiitollisuutta, sitä enemmän alkaa sisäinen valomme loistaa ja todellinen minä pääsee esille.

Sille avautuminen voi olla pitkä ja tuskallinenkin prosessi mutta se on aina vaivan arvoista. Silloin voimme olla todellisia runsausmagneetteja. Meissä loistava valo vetää puoleensa meitä tarvitsevia ihmisiä ja runsautta sen kaikissa muodoissa. Saamme rohkeutta tehdä niitä asioita mitä todella haluamme. Uskallamme astua omiin saappaisiisi ja ottaa käyttöön koko potentiaalimme.

Harjoitus itsearvostuksen lisäämiseen

  1. Tee lista omista hyvistä ominaisuuksistasi. Jos et osaa nähdä niitä itse itsessäsi, kysy joltakin toiselta joka tuntee sinut hyvin.
  2. Vietä aikaa tutkimalla näitä hyviä ominaisuuksiasi ja muistele tilanteita, joissa nämä hyvät ominaisuutesi ovat tulleet esille. Aina kun muistat jonkun tilanteen, kiitä itseäsi, koska olet ollut niin hyvä, huomaa myös että sama ominaisuus on sinussa olemassa edelleen.
  3. Tee sitten lista niistä ominaisuuksista jotka ovat mielestäsi sinun huonoja piirteitäsi. Voit katsoa, kumpi lista on pidempi. Muista että kaikissa meissä on olemassa molemmat puolet ja että täydellisiä ihmisiä ei olekaan. Hyväksy näiden puolien olemassaolo.
  4. Käy sitten läpi huonot ominaisuutesi yksi kerrallaan ja selvitä itsellesi, mitä hyvää siinä on, että tällainenkin piirre löytyy sinusta. Kaikessa on aina kaksi puolta, on vain osattava löytää se hyvä.
  5. Onnittele itseäsi ja palkitse itsesi siitä että sinussa on kaikki nuo hyvät asiat.
  6. Tästä hetkestä lähtien, aina kun jostain syystä moitit itseäsi, etsi välittömästi myös se hyvä puoli asiasta, miksi on hyvä että teit näin. Näin opit vähitellen kääntämään negatiivisen puheen ja ajatuksesi positiivisiksi. Alat pikkuhiljaa arvostamaan itseäsi enemmän. Mitä enemmän itseäsi arvostat, sitä enemmän vedät puoleesi hyviä asioita.

Pyri tasapainoon: anna, salli ja luota

NLP:ssä puhutaan antamisen, sallimisen ja luottamisen tasapainosta. Nämä kaikki kolme asiaa ovat tärkeitä tekijöitä runsauden maailmassa ja niiden suhde tulisi olla tasapainoinen, eli meidän tulisi osata tehdä noita kaikkia yhtä paljon.

Antaminen voi olla vaikeaa niille jotka pelkäävät, että itselläkään ei ole tarpeeksi. Tässä ei ole kysymys määrästä vaan laadusta. Ei tarvitse lahjoittaa suuria summia hyväntekeväisyyteen vaan riittää, kun antaa omien mahdollisuuksiensa mukaan ja täydestä sydämestään, halusta tehdä jotain hyvää. Pienet hyvät teotkin riittävät.

Kun sinä annat, sinullekin annetaan. Sitten on niitä jotka vain antavat muille eivätkä osaa vaatia tai ottaa vastaan mitään itselle. Tämäkin saattaa kertoa piilevästä arvottomuuden tunteesta.

Salliminen voi olla monille kaikista vaikein asia. Mitä sallin itselleni ja kuinka paljon? Itselle sallimisen esteinä voivat olla esimerkiksi erilaiset pelot ja syyllisyys sekä käsitykset oman itsen huonoudesta sekä arvottomuuden tunne.

Salliminen tulee todeksi vasta kun nuo esteet on poistettu eikä oikotietä tähän oikein ole. Apua tähän prosessiin kyllä löytyy ja sitä kannattaa etsiä. Yksin näiden asioiden läpikäyminen voi olla aika rankkaa ja hidastakin.

Luontaishoidoista löytyy monta kokeilemisen arvoista vaihtoehtoa, esimerkiksi kukkaterapia ja aromaterapia voivat purkaa mielen esteitä ja rakentaa kadonnutta itsetuntoa. Erilaiset energiahoidot avaavat mielen lukkoja ja nostavat asioita tietoisuuteen, jolloin niitä pääsee paremmin miettimään ja työstämään.

Vastaanottaminen tulee helpommaksi sen jälkeen, kun on annettu itselle lupa siihen. Ymmärretään, että uskomukset ovat vain mielen tuotetta, eivät todellisuutta.

Myös vastaanottamiseen voi liittyä paljon pelkoja. Mitä sitten kun minulla on esimerkiksi rahaa? Menetänkö sen kuitenkin? Kadehditaanko minua? Käytetäänkö minua hyväksi? Mistä tunnistan todelliset ystävät?

Kulje kohti pelkojasi

Elämään luottamista voi harjoitella menemällä päin pelkojaan, eli tekemällä juuri sitä mikä eniten pelottaa ja huomata sitten että eihän tässä kuinkaan käynyt. Kannattaa voittaa ensin pienempiä pelkoja ja sitten laajentaa, kokeilla aivan uusia asioita.

Pelot on ensin tunnistettava ennen kuin ne voi voittaa. On kaksi eri asiaa jättää jotain tekemättä, joko sen takia ettei asia oikeasti kiinnosta, tai sitten sanoa niin, vaikka oikeasti ei uskalla kun pelottaa niin paljon. Rohkea ei ole se joka tekee, vaan se jota pelottaa ja tekee silti.

Artikkelin kirjoittaja Terttu Saksala on Elämäntaidon valmentaja ja hän haluaa tukea ja opastaa muitakin löytämään oman polkunsa, seisomaan vahvana ja suorassa omissa saappaissaan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.