Jaakko Halmetoja puhui TÄYSII 2013 -seminaarissa arvolähtöisestä elämästä — miten linkittää tunteet enemmän ideoihin, ajatuksiin ja työkaluihin, jotta saisimme enemmän aikaan?

Isona haasteena monelle Jaakon mielestä on se, että meillä on paljon työkaluja ja ideoita käytössämme, mutta koska tunteet ja ajatukset eivät yhdisty erikseen luoduilla poluilla, ne jäävät helposti toteuttamatta arjessamme.

Miksi on niin tärkeää yhdistää tunteet ja ajatukset?

Jaakko esittelee puheessaan omaa Elämän pelikirjaansa (The Playbook of Life). Siinä hän on kirjoittanut saamansa hyvät ideat ja ajatukset ylös eri kategorioihin. Sitten hän istuu kotonaan hiljaa, pureutuu asioihin kysyen itseltään, minkä takia jokin asia on tärkeä suhteessa muihin. Näin hän luo polun ajatuksista tunteisiinsa. Sen jälkeen hän palaa säännöllisesti näin luomiinsa arvoihin ja standardeihin, jotta ei unohtaisi niitä.

”Mulla on kymmenen isompaa sektoria kirjassa, noin sata sivua, ja sektoreiden alla mulla on selkeästi tietyt tavoitteet, suunnat minne haluan mennä elämässä, sen jälkeen intentiot ja motiivit, minkä takia. Tämä on se iso sektori, jossa ihmiset viettävät liian vähän aikaa.”

”Meillä on hirveesti työkaluja miten – sitten me harhaudutaan ja etsitään ärsykkeitä jostain Facebookista, koska miksi-kysymys ei oo riittävän kirkas. Kun miksi-kysymys on kirkastettu itsellemme, me osataan luoda filttereitä ja poimia olennainen automaattisesti”, Jaakko selittää.

”Jos johonkin näistä ajatuspoluista linkittyy vahva tunne, se pyyhkäisee aina sen pelkän mielen tason hälinän yli. Mä tietoisesti luon ankkurin jonkun hyvän tunteen ja ajatuksen tiimoilta.”

Hän kertoo esimerkkinä, miten on luonut itselleen tietyt standardit terveyden suhteen, esimerkkinä pelkän lähdeveden juominen jo vuosien ajan. Hän on kysynyt itseltään jokaista solua myöden, miltä on tuntunut, kun hän on tehnyt joitain asioita tietyllä tavalla ja millaisia heränneet tunteet hänen sisällään ovat.

Tämä solumuisti antaa tekemiseen erilaisen ”automatisoidun” polun eikä hänen tarvitse hetkessä lähteä siihen leikkiin mielensä kanssa, että onkohan tämä hyvä juttu, mä teen tämän sitten huomenna jne.

”Jos johonkin näistä ajatuspoluista linkittyy vahva tunne, se pyyhkäisee aina sen pelkän mielen tason hälinän yli. Mä tietoisesti luon ankkurin jonkun hyvän tunteen ja ajatuksen tiimoilta”, hän kertoo.

Pitäisikö sinun vai saatko sinä?

Jaakon mielestä toinen tärkeä asia miksi -kysymyksen pohtimisen lisäksi on se, millä tavalla informaatiota otetaan vastaan. Ajatteletko, että ”mun pitäisi muuttua, pitäisi tehdä niin ja näin” vai ”kiitos, minä saan kokeilla, saan tehdä niin ja näin”, hän kehottaa miettimään.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Ovatko arvosi linjassa toimintasi kanssa?

Jaakko aloittaa päivänsä tekemällä kiitollisuusharjoituksen. Siinä hän käy läpi tiloja, joihin on päässyt syvän pohdiskelun ja tuntemisen kautta, vahvistaen siten ajatuspolkua päivätietoisuuteen ja luomalla rakennetta tavoitteisiinsa.

”Olen konkreettisesti avannut joka ikisen elämän sektorin auki, ihmissuhteet, talouden, henkilökohtaiset tavoitteet ja unelmat, ja katsonut kerta toisensa perään, mitkä karsiutuvat ja mitkä ovat oikeasti tärkeitä.” Jaakko tarkentaa, että juuri näiden sisältöjen kautta on aika helppoa toimia linjassa arvojensa kanssa.

Jaakko kertoo olevansa harmissaan siitä, miksi niin usein varsinkin terveydentilan suhteen pitää syntyä paljon kipua ennen kuin ihminen lähtee muuttamaan jotain elämässään. ”Minkä takia me emme voi turvallisessa tilassa käydä hakemassa ja kirkastamassa omia arvojamme ja syvempiä rakenteita, jonka jälkeen se ’miten’ on naurettavan helppoa”, hän kritisoi.

”Jos kysyisin tästä huoneesta, mitkä ovat teidän keskeisiä arvojanne, melkein kaikki sanoisivat terveyden. Se on perustavanlaatuinen juttu. Mutta minkä takia me toimimme niin ristiriitaisesti sen suhteen? Koska me olemme vain mielen tasolla, jossa me hävitään aina se kamppailu”, hän puhuu.

”Mielestäni yksi syy sille, miksi ihmiset kokevat stressiä ja masennusta ja turhautuvat, on se, että arvot eivät ole linjassa toiminnan kanssa. Me saatamme toteuttaa oman mielen tasolla paljon tavoitteita, mutta alitajuisesti tunnemme, että se toiminta, mitä me tuemme omalla energiallamme, on täysin ristiriidassa arvojemme kanssa”, Jaakko selittää.

Hänen mielestään on tärkeää ensin kirkastaa niitä arvoja, joiden pohjalta toimii ja sitten linjata ne kaikkeen mitä tekee mahdollisimman hyvin. ”Minusta ainakin tuntuisi aika kummalliselta, jos investoisin aikaani johonkin sellaiseen rakenteeseen, jota samaan aikaan kritisoin. Miettimällä enemmän näitä linjoja minusta tuntuu, että voimme saada paljon syvempää onnellisuutta ja terveyttä, mistä kaikki muu toiminta kumpuaa.”

”On paljon kivoja työkaluja, joilla voimme lisätä energisyyttä, mutta kaiken taustalla on lopulta kontribuutio – antaminen, missä näemme että me oikeasti luomme itseä isompaan ympäristöön jotain muutosta”, hän lopettaa.

Artikkelin kirjoittaja Johanna Härkönen on toinen Hyvän Elämän Koulun perustajista. Hänen intohimojaan ovat henkiseen kasvuun sekä kehon ja mielen hyvinvointiin liittyvät teemat, erityisen lähellä hänen sydäntään on energiahoitaminen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.