Kaikki alkoi siitä, kun kansanedustaja ja keskustan puheenjohtaja, nykyinen pääministerimme Juha Sipilä keksi vuonna 2013 itselleen ja puolueelleen idean pyöräillä Oulusta Helsinkiin. Innostuin tempauksesta ja keksin, että minähän voisin sitten puolestani kävellä Suomen päästä päähän – ja nostaa samalla keskiöön minulle tärkeän asian yrittäjyyden, ja hyväntekeväisyyden.

Kolmesti leikattu reisiluuni aiheutti kuitenkin hieman päänvaivaa, ja hidastutti hanketta. Kuitenkin, kun jalkani leikattiin viimeisen kerran saman vuoden talvella 2013, ja sain sen niin hyvin kuntoutettua, kävely alkoi tuntumaan todelliselta. Siten keväällä 2016 päätin, että nyt on se hetki – ja asetin itselleni tavoitteeksi lähteä pitkälle kävelymatkalle 1.6.2017 Nuorgamista, Euroopan pohjoisimmasta pisteestä. Lopulta sääolojen vuoksi startti tapahtui vuorokautta aikaisemmin kuin suunniteltu, sillä liikkeelle lähtiessä Nuorgamissa oli vielä täysi talvi ja oli ennustettu rankkoja lumipyryjä ja myrskyä.

Kuva: Panu Villanen

Kelit alkumatkasta olivatkin aika hirveät. Tuli lumipyryä ja räntää ja sadetta, ja alkumatkasta talvivarusteet olivat välttämättömät. Viimeisenä varusteena mukaan ottamani toppatakki oli välttämättömyys ensimmäiset kahdeksan päivää. Alkumatkasta matkanteko ja majoitus oli vuokraamassamme asuntoautossa, joka oli pitkillä harvaanasutuilla pätkillä välttämättämyys. Oulun jälkeen yösija oli joka kerta eri paikkakunnalla, matkan mukaan sopivimmassa paikassa. Samalla tutustuin yrittäjiin ja erilaisiin majoituspaikkoihin.

Sain pitkän kävelyurakkani täyteen 56 päivässä. Joka päivä lähdin säntillisesti kävelemään noin kello 7 ja päivämatkani oli noin 40 000 askelta. Pisin päivämatkani, 35 kilometriä osui Porin tienoille heinäkuun puolivälissä ja isoin askelmäärä Lappiin, koska siellä keräsin pulloja ja roskia teiden varsilta ja siten kävely suoran etenemisen sijasta meni puolelta puolta tietä toiselle.

Useimmiten esitetty kysymys matkan varrella oli: ”Oletko ajatellut missään vaiheessa lopettaa kävelyä kesken?” Vastaus oli, etten luonnollisesti ollut. Olin tehnyt tarkan tavoitteen ja suunnitelman. Varusteet, vaatetus ja muu välineistö oli tarkistettu ja testattu etukäteen. Neljät jalkineet oli ajettu sisään, ettei tulisi rakkoja ja hiertymiä. Niitäkin tuli, mutta säntillisellä hoidolla ja apuvälineillä pysyin aikataulussa ja kaikki 17 tapahtumaa matkan varrella toteutuivat suunnitellusti.

Kävelyn matkalla ja sen aikana tapasin useita paikallisia yrittäjiä, ja hoidin puhelimessa 100 mentorointipuhelua naisyrittäjille.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Hyväntekeväisyystempaus Naisten Pankille

Kävelyni sai lopulta nimekseen Finnwalk-kävely. Siitä tuli osa Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti -tapahtumaa, joka toteutetaan joka syksy ja jossa kerätään vuosittain ammatteja kehitysmaiden naisille. Omassa kävelyssäni keräsin varoja tähän tempaukseen ja sain kerättyä lähes 20 000 euroa. Tämä summa on suurin yksittäisen ihmisen hyväntekeväisyystempauksella keräämä määrä Ammatteja Naisten Pankille. Ammatteja kehitysmaiden naisille kertyi hiukan yli 600.

Tiimityötä

Hyväntekeväisyys oli vahvasti läsnä myös kaikissa 17 tapahtumassa, joissa jokaisessa kerättiin varoja Naisten Pankille. Jokaisessa tapahtumassa oli mukana paikallinen aktiivinen tekijä, joka mahdollisti tapahtuman toteutumisen. Hangissa päätöstapahtuman mahdollisti Leena Aitto-oja, jonka avulla pitkä kävely sai ansaitun päätöstapahtuman.

Hankoon saapuminen oli minulle itselleni huikea juttu. Viimeiset askeleet leijonapatsaalle olivat hieman epärealistisetkin, sillä niin pitkä matka oli takana. Ihana oli kohdata vastaanottojoukot ja tervehdykset patsaalla! Toki vielä saattojoukkojen kera kuljimme ihan Hangon eteläisimpään kärkeen, jotta maa tulee kuljetuksi päästä päähän.

Iso kiitos kuuluukin kaikille mukana olleille, mahdollistajille ja vapaaehtoisille.

Kuva: Panu Villanen

Kävelyn olen halunnut kiteyttää kämmenelliseen vinkkejä. Niiden avulla uskon, että sain kävelyni toteutettua ja toisaalta toivon, että joku muu saa niistä ajatuksia omaan toimintaansa ja tekemiseen. Itselleni nämä olivat kaikki kriittisen tärkeitä matkan toteutumiseksi.

1) Aseta selkeä tavoite – Tavoitetta asettaessasi mieti, onko tavoite realistinen. Mieti, mitä se tarkoittaa toimenpiteissä ja pilko se riittävän pieniin osiin.

2) Tee suunnitelma – Tee itsellesi suunnitelma, miten tavoitteen aiot saavuttaa. Mitkä ovat toimenpiteitä, minkä avulla tavoite toteutuu. Jos suunnitelma tuntuu ylivoimaiselta, pohdi vielä kerran.

3) Mieti miksi – On tärkeää, että kykenet sitoutumaan tavoitteeseen. Mieti tarkoin, miksi haluat saavuttaa tavoitteen – oletko valmis sitoutumaan siihen?

4) Hanki ja testaa asianmukaiset varusteet – huolehdi resurssit – Mieti, mitkä ovat varusteita ja resursseja, joita tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi – hanki niitä ajoissa ja huolehdi niiden riittävyydestä. Mieti myös plan B, jotta resurssit ovat riittävät.

5) Kerää tiimi ja tee yhteistyötä – Ketä tarvitset tavoitteen toteuttamiseen? Yhteistyö on isojen asioiden toteuttamisessa välttämätön. Ketkä voisivat auttaa sinua toteuttamaan tavoitteen?

Artikkelin kirjoittaja Jaana Villanen on arvostrategi, palvelu- ja liiketoimintavalmentaja, luennoitsija ja sparraaja. Jaana tarjoaa konkreettisia välineitä ja käytännönläheisiä vinkkejä siihen, miten määrittää itsellesi ne merkitykselliset asiat, minkä puolesta haluat toimia, arvosi, ja kuinka ankkuroida niistä itselle ainutkertainen tapa toimia.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.