Tuttava kyseli ammattilaista, joka voisi tehdä puuttuvan ikkunanpokan heidän taloonsa vanhan mallin mukaan. Annoin ilomielin luottopuuseppäni yhteystiedot. Samalla vaihdoimme muitakin kuulumisia. Kerroin, että olen nyt toistamiseen vaihtamassa ammattia ja että valmistun pian kirjallisuusterapiaohjaajaksi.

Tuttuni huokaili ja ihasteli kovasti, miten rohkea minä olen. En omasta mielestäni ole. Sen kerroin hänellekin. Sanoin, ettei minulla ole rohkeutta kohdata itseäni elämäni loppupuolella ja löytää itseni tilanteesta, jossa joudun sanomaan, että jätin kokeilematta sellaista, johon minulla on palava halu ja kiinnostus. Että jätin käyttämättä mahdollisuuden kouluttautua ammattiin ja lähteä kokeilemaan, voisinko elättää itseni sellaisella, joka ei tunnu työltä.

On pelottava ajatus, että joskus joutuisin katsomaan peiliin, että jäin roikkumaan työhön, joka alkoi tuntua epätyydyttävältä ja jatkoin siinä päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. En yksinkertaisesti halua joutua yhtään enempää tietoisesti tehdä sellaisia valintoja, että olen elänyt sellaista elämää, jota en olisi halunnut elää. Olen ehtinyt tehdä sitä tähänastisen elämäni aikana jo riittävästi enkä halua kohdella itseäni kaltoin yhtään enempää.

Tuttavani jatkoi huokailuaan. Kyllähän hänkin niin mielellään haluaisi ryhtyä työkseen kunnostamaan ikkunoita. Mutta… Hän jatkoi selittelyä nopeasti ja napakasti, että pitää sitä ihmisen jollakin elääkin!

Kommentti särähti ikävästi korviini. Olen nimenomaisesti juuri tuolla työllä elättänyt itseni viimeiset kymmenen vuotta.

Pieni ikävä ääni sisälläni yritti esittää syvästi loukattua. Olisin voinut antaa sille äänelle puheenvuoron ja ottaa tuttavani kommentista itseeni. Olisin voinut kysyä häneltä, halveksiiko hän minun tulotasoani ja rahankäytössä mitattuna vaatimatonta elämääni. Olisin voinut suuttua ja kysyä, milläköhän minä sitten olen elänyt viimeiset kymmenen vuotta. Kuvitteleeko hän, että olen elänyt elämääni jonkun toisen varoilla?

Jätin tuon kaiken sanomatta. Ei hänen kommentillaan ollut mitään tekemistä minun tulotasoni tai toimeentuloni kanssa. Miksi siis olisin kiertänyt puukkoa sen enempää hänen haavassaan. Olin jo tullut sanoneeksi hänelle enemmän kuin hän halusi kuulla. Ei hän olisi halunnut kuulla, että tällä työllä ihan oikeasti voi elää. Hän vain tarvitsi kipeästi jonkin tekosyyn, miksi hän ei voi tehdä muutosta.

Tuttavani on tunnistanut oman unelmansa, mutta häneltä puuttuu rohkeus lähteä toteuttamaan sitä. Pahinta on että hän myös tietää itse sen. Minä tulin marssittaneeksi hänen eteensä sen kauhuskenaarion, että jos hän ei löydä rohkeutta lähteä muutokseen, hän ennemmin tai myöhemmin joutuu itsensä kanssa vastakkain ja joutuu myöntämään, että on tehnyt valinnan antaa oman epävarmuutensa ja pelkojensa ohjata hänen elämäänsä.

Tunnista unelmasi!

Mitä selkeämmin omat unelmansa on tunnistanut, sitä vaikeammaksi niiden väistely käy. Siksi on hyvä olla selvillä omista unelmistaan ja viljellä niitä. Tekosyyt, joihin joutuu turvautumaan, muuttuvat silloin koko ajan epätoivoisemmiksi ja läpinäkyvämmiksi. Vähitellen huomaat jo itsekin niiden naurettavuuden ja kynnys tärkeään muutokseen laskee.

Millaisiin syihin sinä turvaudut omia unelmiasi väistellessäsi?

Ota paperia ja kynä käteen ja tee lista. Kirjoita ne kaikki ylös. Kirjaa ylös myös ne syyt, joiden myöntäminen tekee sinulle kaikkein kipeintä. Niiden tunnistaminen ja tunnustaminen auttaa sinua kaikkein eniten, jos todella haluat elää unelmiesi elämää. Muista, että valinta on sinun omasi.

Lue laatimasi lista rauhassa läpi. Hengitä syvään ja vedä jo tässä vaiheessa yli kaikki ne syyt, jotka suoralta kädeltä tunnistat puhtaiksi valheiksi ja tekosyiksi.

Ole itsellesi rehellinen. Odotat rehellisyyttä ja hyvää kohtelua muilta. Miksi siis pettäisit itse itseäsi ja kohtelisit itseäsi kaltoin. Ansaitset parempaa, eikö?

Mitä listallesi jää jäljelle? Valitse se syy, jonka koet suurimmaksi esteeksi. Ota uusi paperiarkki. Kirjoita sille allekkain numerot yhdestä kahteenkymmeneen. Kirjoita sen jälkeen numeroiden perään kaksikymmentä asiaa, jotka voit tehdä murentaaksesi pala palalta sen esteen, jonka kuvittelet olevasi unelmiesi saavuttamisen tiellä.

Käytä mielikuvitusta. Kaikki lailliset keinot ovat käytössä. On kyse sinun elämästäsi. Sinä valitset.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Analysoi!

Jos suurin syy on taloudellinen, mieti, miten voit parantaa nykyistä tasoasi. Voitko tehdä pieniä keikkatöitä? Mistä asioista voisit säästää arjessasi? Paljonko pystyisit säästämään rahaa kuukaudessa, jos yksi pieni asia kerrallaan muuttaisit kulutustottumuksiasi? Pyöriikö nurkissasi ylimääräistä tavaraa, jonka voisit myydä? Äläkä unohda, että moni tienaa lomamatkarahoja ihan vain pulloja ja tölkkejä ulkoilureittien varrelta keräämällä.

Jos syy on rohkeuden puute, mieti, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos yrittäisit ja kaikki ei sujuisi suunnitelman mukaan. Mieti, mikä on realistinen todennäköisyys, että pahin tapahtuu. Mieti, mitä voit tehdä ennakkoon, jotta voisit pienentää tai jopa poistaa riskin, että pahin kuitenkin tapahtuisi. Tee lopuksi suunnitelma, mitä teet, jos kaikesta epätodennäköisyydestään huolimatta se pahin todella tapahtuisi.

Jos suurin syy on osaamisen puute, mieti, miten voit hankkia tarvitsemiasi tietoja ja taitoja. On paljon asioita, joiden oppimiseen ei tarvita muodollista koulutusta. Valtavasti tietoa ja taitoa löytyy aivan ilmaiseksi verkosta ja kirjastoista. Etsi käsiisi ihmisiä, joilla tarvitsemaasi osaamista. Kysy heiltä neuvoja. Suurin osa ihmisistä ilahtuu, jos voivat jakaa osaamistaan. Tarjoudu tulemaan heidän avukseen oppiaksesi.

Jos syy on voimien puute, mieti, mitä keinoja sinulla on nykyisten voimavarojesi lisäämiseksi. Jos jatkuvasti väsyttää, se tarkoittaa, että… olet väsynyt. Kulutat enemmän energiaa kuin ehdit lataamaan takaisin. Silloin on syytä levätä ja miettiä, mitkä tekijät ovat johtaneet uupumukseesi. Mikä on saanut sinut lyömään laimin oman levon tarpeen. Syvästä uupumuksesta toipumiseen kuluu paljon aikaa. Se voi olla kuukausia tai vuosia. Luota siihen, että jonakin päivänä huomaat, että voimia on jälleen enemmän, kun opettelet kuuntelemaan ääntä, joka kertoo, milloin on syytä hiljentää ja levätä.

Jos syy on ajan puute, mieti tarkasti omat prioriteettisi. Mitä oikeasti haluat? Mikä juuri sinulle on tärkeää? Käytätkö oikeasti aikasi asioihin, jotka vievät sinua kohti unelmiasi vai kuluuko aikasi johonkin muuhun? Se, mitä haluat, siihen sinulta löytyy oikeasti aikaa. Kyse on priorisoinnista.

Vieläkö haluatko oikeasti hyväksyä, että syyt, joita kerrot itsellesi ovat todellisia esteitä unelmiesi toteuttamiseksi?

Mieti, mikä on se ensimmäinen pieni asia, jonka voit tehdä jo tänään, tässä ja nyt unelmasi toteuttaaksesi. Mene ja tee se nyt! Nyt heti.

Artikkelin kirjoittaja Mari Kuusisto on diplomi-insinöörin työt ikkunaentisöinnin kautta huojentavaan kirjoittamiseen vaihtanut kirjallisuusterapiaohjaaja ja luontoyhteysohjaaja. Marille on elämässä on tärkeää muistaa olla lempeä itseään kohtaan. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on myös paras palvelus, jonka läheisilleen voi tehdä.

Artikkelin kirjoittaja Toimitus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.