Usein onnea etsitään etsimällä. Onnea tavoitellaan tietoisesti, mutta silti sitä ei tunnu saavuttavan. Mutta mitä onni on?

Onnen etsimisen paljoutta kuvastaa se, että maailman katsotuimmaksi haastatteluksi tituleerattu Googlen osastonjohtaja Mo Gawdatin haastattelu käsittelee onnea. Hänen mukaansa onni on matematiikkaa: se on erotus siitä, mitä elämältä odottaa ja mitä siltä saa.

Jos odotuksesi ovat kovin korkealla ja tavoittelet ns. täydellistä elämää, et todennäköisesti ole kovinkaan onnellinen. Jos sen sijaan arvostat sitä, mitä sinulla jo on ja olet kiitollinen elämän pikkuasioista, olet oikealla polulla.

Mitä onni on?

Onni on positiivista ajattelua ja kiitollisuutta. Kiitollisuutta siitä, että lasissasi on vettä, vaikka se on puolillaan. Gawdatin mukaan kannattaa myös pohtia, voitko tehdä jotain lasissa olevalle tyhjälle puoliskolle. Jos et voi, pystytkö hyväksymään asian?

Tunnetko niitä ehkä hiukan ylimielisen oloisia ihmisiä, jotka tuntuvat koko ajan kerskuvan, miten hyvin heillä kaikki on? Itse yritän oppia heiltäkin jotain. Heillä nimittäin on käsittämätön lahja kääntää elämän kaikki käänteet positiiviseksi.

Muistathan, että positiivista ajattelua voidaan opetella? Jos aivosi ovat tällä hetkellä rakennettu pelkäämään pahinta, älä huoli – se on meille sisäänrakennettu malli, mikä on auttanut meitä selviytymään tähän saakka evoluutiossa. Tärkeintä on että tiedostat, että ajatusmallin voi muuttaa.

Netti on pullollaan erilaisia harjoituksia, joilla aivot voi asettaa positiivisempaan moodiin. Hyvä tapa on tehdä illalla kiitollisuusharjoitus, jolloin kiittää kaikista päivän positiivisista asioista.

Yritä etsiä myös kaikista negatiivisista tapahtumista jotain hyvää. Uskon itse, että kaikella on tarkoituksensa. Joidenkin negatiivisten tapahtumien positiiviset seuraukset saatat huomata vasta vuosia jälkeenpäin.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Mitä onni ei ole?

Onni ei ole sitä, että ajattelet, mitä muut voivat tehdä sinun eteesi, vaan sitä, että pohdit, miten voit ilahduttaa muita. Toisen auttaminen ja se, että sinun tekemisesi ilahduttavat muita, auttavat myös saamaan sinut onnelliseksi. Ei ole väliä, teetkö vapaaehtoistyötä tai autatko vanhusta kantamaan kauppakasseja tai pitämään ovea auki. Kun autat muita niin kuin sydämesi sanoo, tunnet olevasi hyödyllinen.

Onni on sitä, ettet pidä asioita itsestäänselvyytenä ja välillä pysähdyt ajattelemaan, mitä kaikkea sinulla jo on ja mikä kaikki on hyvin. Välillä on hyvä mennä esimerkiksi telttailemaan askeettisiin olosuhteisiin, jotta osaa arvostaa kaikkia mukavuuksia, mitä vaikkapa arkeesi kuuluu. Oma keinoni on myös katsoa aika-ajoin jokin katastrofielokuva. Elokuvan jälkeen on kiitollinen, että se on vain elokuvaa ja asiat ovat niin kuin ne ovat.

Tärkein sääntö onnen etsimiseen kuitenkin on: onni ei tule etsimällä, se tulee pysähtymällä kiitollisuuteen.

Artikkelin kirjoittaja Anneli Päivänsara on mm. työhyvinvointi- ja hyvinvointipalveluita tarjoavan Päivänsara-yrityksen omistaja ja journalistiikan maisteri. Anneli on myös kahden ihanan ja vilkkaan pojan äiti, avovaimo, tytär ja ystävä. Jälkimmäiset tittelit ovat hänelle tärkeimpiä kuin suoritukset, sillä hän haluaa, että hänet mieluummin määritellään sen perusteella, minkälainen ihminen hän on, kuin pelkkien suoritusten perusteella. Terveellinen elämä, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja toisten auttaminen sekä inspiroiminen ovat aina kiinnostaneet häntä suuresti.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.