Mitä on työhyvinvointi? Minähän siitä olenkin paras puhumaan, kirjoittaessani tätä muiden töiden keskellä, sängyllä, keskellä pimeää yötä, penskat nukkumassa molemmin puolin – tai jos totta puhutaan, yksi sylissä. Ja läppäri puoliksi sylissä myös.

Työ. Yötyö. Ylityö. Kotityö. Kiire töihin, kiire töistä pois. Mitä se työ on ja mitä se meille merkitsee? Oma näkemykseni on, että työ on joskus yliarvostettua. Rahallinen vastine ei miellytä monia, ajallinen haaskaus harmittaa joitakin, työperäinen stressi vaivaa yhä useampaa, mutta silti se on työ, joka jyllää.

Entä jos olet työtön? Siis yhteiskunnan elätti, loinen? Ei, en kannata täystyöttömyyttä. Kurjaa, kun ihmiset eivät saa töitä, vaikka kuinka yrittävät. Yhtä kurjaa on, että jotkut, keillä töitä on, tekevät sitä niska limassa, saamatta siitä nautintoa, kiroten, hampaat irvessä. Voi, kun työt saisi järkevästi puolitettua jotenkin, että kaikille halukkaille riittäisi mielekästä tekemistä ja tarpeeksi palkkaa.

Haluan voida hyvin töitä tehdessäni

Itse haluan ennemmin voida hyvin kuin pahoin töitä tekemällä. Tai sitten olla vaikka tekemättä sitä pahoinvointityötä, jos mahdollista. Olen tehnyt paljon sellaista työtä, mistä saan käteen aivan naurettavan summan rahaa, jos aina sitäkään, mutta aina iloisia opiskelijoita, tyytyväisen yhteistyökumppanin tai sitten vain pelkän hymyn asiakkaalta. Joskus sekin riittää. Tai järjestötyötä, mistä saan ehkä kahvikupillisen.

Olen organisoinut tapahtumia ja saanut vaivanpalkaksi hyvän mielen. Ja kiitoksia, sopivassa määrin myös mainetta ja kunniaa. Yhtä kaikki, kun olen aktiivinen useammalla saralla, minut pyydetään sitä useampiin juttuihin mukaan, ja jopa mieluisiin sellaisiin. Tapaan samalla uusia ihmisiä, opin aina jotain uutta tai tutustun minulle outoihin aloihin, ehkäpä maailmankuvanikin laajenee.

Ja kaikki tämä meidän pikkuruisella paikkakunnalla, joka on suoranaisesti keskellä ei-mitään. Tuppukylä. Mutta missä on kaikki, mitä työhyvinvointiin tarvitaan: aitoja ihmisiä, kohtaamisia, puitteet, kontaktit. Eikä ruuhkassa matkustamista palaverista toiseen, bussin odottelua, trendikkäitä ihmisiä. Puhdasta ilmaa, mitä hengittää, rauhallisuuden tuntu ja jos hyvin sattuu, työpaikka kävelymatkan päässä. No myönnettäköön, että täälläkin monet tutut stressaavat töissään silti.

Mitä on työhyvinvointi?

Hyvinvointi tarkoittaa kaikille niin eri asioita. Mitä se sinulle tarkoittaa, voi minulle olla vierasta. Minä voin hyvin, kun olen juuri minä itse. Haluan tehdä asiat omalla tavallani. Siksi voisin suorastaan pahoin jossain valmiiksi määritellyssä työssä, pankissa, tehtaalla tai muualla, missä pitää olla pilkuntarkka. Janoan vapautta työssäni, tehdä asiat omalla tavallani.

Haluan tehdä työtä, olipa se palkkatyötä tai omaa työtä, en osaa olla laiskamato. Mutta haluan olla luova! Laiskiainen saatan olla kotitöiden suhteen tai kylässä käymisen, kerhoon lähtemisten ja muiden ei-pakollisten asioiden kanssa, mutta aina minulla mielessä on jokin seuraava projekti. Useimmiten pari-kolmekin. Kaikki ne ei tietenkään aina heti toteudu, monet kylläkin, muodossa tai toisessa. Toiset ehkä sitten hamassa tulevaisuudessa.

Nyt, aivan sattumalta, kuten niin monet hyvät jutut elämässä muutenkin tapahtuvat, löysin sen ”oman” juttuni. Se vain käveli vastaani, vaikka vähällä oli sen missaaminen. Valmiit raamit ja puitteet tässä hommassa kyllä on, mutta aika vapaat kädet minulla on juttua työstää ja toteuttaa. Samalla saan lisätietoa ja koulutusta rakastamiltani aloilta kuten terveys, hyvinvointi, ravinto ja koulutus. Samoin voin yhdistää kontakti- ja etätyöt sekä sosiaalisuuden ja epäsosiaalisuuden.

Voin liittää tähän henkisen puolen parantamista, itsetutkiskelua ja niin monia juttuja. Itseopiskelen lisää fiiliksen mukaan – onneksi ja vielä kerran onneksi – ilman koulun penkillä istumista, jota en voisi enää sietää. Vaikka, tai ehkä juuri siksi, että olen aina ollut tunnollinen oppilas ja opiskelija. Ja jos tämä ei ole loppuelämäni homma, niin saan tästä mainioita työkaluja seuraavia juttuja varten, valmiita kontakteja, tietotaitoa – ja toivottavasti vähäsen sitä lompakontäytettäkin.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Työhyvinvoinnin palaset loksahtelevat kohdilleen

Palaset loksahtelee pikkuhiljaa paikoilleen. Vielä on palapeliä koottavana, ei kai se koskaan valmis olekaan. Nyt kuitenkin esimerkiksi blogeista vuosien saatossa ahmimani terveys- ja hyvinvointitietous yhdistyy sujuvana jatkumona ekologisen elämäntyylin ihannointiin ja nivoutuu saamani aivan erityyppisen koulutuksen kanssa jokseenkin loogiseksi kokonaisuudeksi. Lisänä intuitiivista ihmistuntemusta, ripaus kapinallisuutta ruokateollisuutta, koulumaailmaa, monia yhteiskunnallisia ilmiöitä kohtaan (korostan sanaa ripaus). Ja tietenkin hyvä tiimi taustalla sekä uudet ihmiset ja tilanteet – näistä aineksista on minun työhyvinvointini tehty! Tälle jutulle on myös ihan varmasti kasvavaa kysyntää.

Tiedän varmuudella, että tämä on minun juttuni. Muutoksia on tämänvuotisen Paulo Coelho -kalenterin nimikin ja tiesin jo vuoden alussa, että muutoksia tulee, vaikken tiennyt, että millaisia. Antaa tulla vaan, ajattelin, meni syteen tai saveen. Aina kaikki lopulta kuitenkin päätyy parhain päin.

Työmoraalini on niin paljon heikompi kuin vanhempieni ja varsinkin heidän vanhempiensa, luoja paratkoon. Tunnen kuitenkin tekeväni töitä paljonkin, sellaisia hyviä töitä, uudistavaa työtä – tai sellaista, mitkä luovat pohjaa jollekin suuremmalle. Työtä, joka ei vielä ole edes kunnolla näkyvissä. Hehheh, voivat jotkut tyrskähtää, mutta olen alkanut uskoa, että jollain tietyllä telepaattisella yhteydellä sinä ja minä, yhdessä hyvinvointiluennoitsijoiden, terveysbloggaajien, NLP-kouluttajien ja monien muiden kanssa voimme muuttaa maailmaa, edes sen hitusen verran.

Mitä on työhyvinvointi tulevaisuudessa?

Toki tänä päivänä tässä auttaa myös toimivat internetyhteydet ja verkostoituminen. Tai kuten monet säveltäjät tai runoilijat sanovat: musiikki tai teksti vain kulkee heidän läpi, he ainoastaan kirjaavat nuotit tai sanat ylös.

Niin hyvinvoinnissakin tulee todennäköisesti tapahtumaan; vai etkö jo ole huomannut ympärilläsi olevien ihmisten kaipuuta parempaan, selkeämpään, terveellisempään ja onnellisempaan elämään?

Tätä samaa me kaipaamme kaikessa elämässämme, niin arjessa kuin työssämme, olipa se sitten yötyötä, ylityötä, kotityötä tai ilmaista järjestötyötä. Tai jotain ihan omaa työtä, ikuisesti työstettävää projektia vaikka.

Työhyvinvointi. Tee työstäsi hyvää, jaa ilosanomaa, voi hyvin työssäsi – ja anna muidenkin voida! Jos ei tunnu hyvältä, muutu sisältä tai muuta ulkoisia puitteita. Pohjimmiltaan työhyvinvointi syntyy pään sisällä, mutta myös vaikuttaa sinne päänuppiin, joko suotuisalla tai epäsuotuisalla tavalla.

Sinä osaat! Sinä voit! Olet hyvä!

Naura! Iloitse! Työvoi hyvin!

Artikkelin kirjoittaja Milaja tarjoaa vinkkejä parempaan oloon, linkkejä hyvän mielen sivustoille, satunnaisia ruokaohjeita sekä huomioita maailmasta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.