Mantroissa on yleensä jokin pyhä sanoma. Mantrojen kautta voidaan keskittyä esim. harjoittamaan myötätuntoa, kiitollisuutta, luoda tietä menestykseen tai yhteyksiä eri jumaluuksiin. On olemassa mantroja joista sanotaan, että ne auttavat valaistumaan kun niitä hokee tarpeeksi monta kertaa. Tässä tarkoitetaan kymmeniä- tai satojatuhansia toistoja. Mantrat liitetään yleisesti uskontoihin ja pyhiin perinteisiin mutta jokaisella meillä on omat arkisemmatkin mantramme. Harvemmin tulee ajatelleeksi että vaikka ei olisi kuullut yhtäkään henkistä mantraa mantroja tulee omalla tavallaan kuitenkin toistaneeksi päivittäin.
Mantrojen teho perustuu toistoon ja voimaan jonka ne antavat koska vangitsevat keskittymiskykyn ja keskittävät mielen tähän hetkeen. Mantra-sanan suora suomennos onkin ”mielen instrumentti.” Voimme tietoisesti kehittää omaa elämänlaatua ajatustemme kautta. Ajatukset ja sanat voivat toimia hyväksemme tai meitä vastaan ja se on todella huomion arvoinen näkökulma. Mantra on kuin portti tyhjyyteen, selkeämpään tietoisuuden tilaan jossa ei ole häiritseviä ajatuksia. Mantra voi olla väline jota käytetään mielen hiljentämiseen tai mantran sanoma voi sisältää pyrkimyksen jota kohti ihminen keskittää tietoisuuttaan. Mantra on voimallinen väline jota voimme helposti käyttää arjessa oman hyvinvointimme lisäämiseksi.
Ihminen ajattelee tuhansia jopa kymmeniätuhansia ajatuksia päivittäin. Aika moni noista ajatuksista toistaa itseään päivästä toiseen. Kun laskee vuositasolla kuinka usein tulee toistaneeksi ajatuksissaan tiettyjä asioita siitä tulee hyvin merkittävä määrä luomisvoimaa. Onkin syytä pohtia mihin suuntaan nuo ajatukset muovaavat omaa elämäämme. Ne saattaisivat johtaa valaistumiseen tai sitten ihan päinvastaiseen kehitykseen… Mantra ja ajatus on kuin polku. Se mitä energiaa hokemamme sisältävät on energia jolla luomme elämäämme ja jolla vaikutamme omaan toimintaamme. On viisautta valita omat mantransa ja ajatuksensa.
Olen tehnyt omista mantroistani viime aikoina vahvistavan huomion. Ajatusteni sisältö on ollut suorassa suhteessa siihen miten itse voin. Olen huomannut selkeästi myös että ajatukseni määrittävät elämäni laatua paljon enemmän kuin ulkoiset tekijät. Minulla on ollut monia mantroja elämässäni. Toiset ovat olleet sanomaltaan enemmän itseni puolella kuin toiset. Olen mantrannut jossain elämäni vaiheessa kymmeniä kertoja päivässä sitä kuinka huono olen, että en osaa mitään tai miten kehnosti asiat aina hoidan. Olen mantrannut myös etten muista asioita, niskani ovat aina jumissa ja että hukkaan aina tavaroita. Olen mantrannut etten löydä koskaan hyvää parisuhdetta, olen yksinäinen susi, minulla on huono itsetunto tai ettei minulla ole kärsivällisyyttä. Jossain vaiheessa mantrasin usein etten saa parisuhteessa toivomaani huomiota, läheisyyttä ja yhdessä vaiheesa lempihokemani oli että kaikki on vaikeaa.
Minulla oli myös parin vuoden ajanjakso elämässä kun mantrasin joka askeleella kiitosta, vastaantulevien ihmisten kohdalla toistelin ”rakastan sinua”, ja hoin, että minulla ei ole ongelmia vaan pelkkiä ratkaisuja. Muistin toistella peiliin katsoessani olet kaunis, ihana ja upea nainen. Mantrasin kiitollisuutta, rakkautta ja kaikkea hyvää elämääni. Tuona ajanjaksona asiani eivät olleet ulkoisesti yhtään paremmin, pikemminkin päinvastoin. Olin työtön, hetken jopa asunnoton eikä minulla ollut vielä perhettä. Silti voin paremmin kuin koskaan ennen sitä tai sen jälkeen tähän asti. Ajatusteni ja mantrojeni laadulla oli selkeä vaikutus siihen miten voin. Talvipakkasella lumipyryssä tunsin olevani kuin keskellä kesää koska ajatukseni loivat minulle paratiisin sisäiseen maailmaani.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Kiitos on ollut tähän asti kaikkein tärkein mantrani. Kun olen voinut jokaisen haasteen ja aarteen kohdatessani sanoa täydestä sydämestäni kiitos se on helpottanut vaikeuksissa tai rikastuttanut entisestään. Haasteista olen sanonut kiitos siksi että olen voinut nähdä itseni niiden ansiosta rehellisemmin ja selkeämmin, oppia ja kasvaa. Aarteiden kohdalla kiitoksen lausuminen on ollut usein helpompaa. Kiitollisuus on elävöittänyt sitä että elämä on hyvä ja antaa takaisin sitä hyvää energiaa jonka olen maailmaan lähettänyt.
Kun olen unohtanut kiittää haasteet ovat muuttuneet vuoren kokoisiksi miltei mahdottomiksi koska haasteiden voima usein vain kasvaa niitä vastustaessa. Kiitollisuus taas murtaa vastustuksen ongelmien edessä ja näyttää niissä piilevän mahdollisuuden. Elämän lahjat taas ovat menneet ohi jopa täysin niitä huomaamattani jos en ole muistanut ola niistä kiitollinen. Kiitos on ehdottomasti tärkein mantrani koska se helpottaa haasteita ja saa elämän hyvät puolet esiin elävämmin.
Muistelin näitä erilaisia aikoja jolloin minulla on ollut energialtaan päinvastaisiakin mantroja. Toiset ovat olleet täysin itseäni vastaan ja osa mantroista itseni puolella. Kun olen miettinyt mantrojeni vaikutusta elämääni olen huomannut, että huolimatta siitä mikä elämäntilanteeni on ollut mantrani ovat luoneet sille todellisen laadun. Elämäni paras ajanjakso oli silloin kun ajatukseni olivat myönteisiä vaikka minulla ei ollutkaan silloin niitä ulkoisia asioita joita koin kaipaavani.
On totta, ja olen sen itsekin kokenut ettei aina jaksa pitää yllä hyvää itseään kannustavilla ajatuksilla mutta on hyvä tiedostaa sanojen olevan energiaa jolla voin luoda tai lisätä valoa itse elämääni. Minulla itselläni on siihen valta jota voin käyttää. Muistaessani tämän vallan omiin ajatuksiini kiitän taas niistä pimeistä kohdista joissa vierailin jotta arvostan taas valoa enemmän. Mantrat muuttuivat taas merkityksellisemmiksi ja opin olemaan tietoisempi siitä miten ajatuksiani käytän.
Artikkelin kirjoittaja Maiju Palin on oman unelmaelämänsä koordinaattori elämän haasteiden ja aarteiden keskeltä. Maiju on kirjailija, runoilija, äiti, koruartisti ja ikuinen elämänopiskelija. Hänen harrastuksiaan ovat jooga, tunnetaitojen kehittäminen, valokuvaus ja luonto.