Kirjan Lasten oppeja äideille on toimittanut Sanna Wikström. Sen mukaan äitiys ei toisaalta ole vain ihanuutta, eikä toisaalta vain kamaluutta. Äitiys mahdollistaa kasvun sekä elämän kaikki sävyt.

Kirjoittajat ovat suomalaisnaisia, jotka vaikuttavat paitsi sanan säilällään myös omalla esimerkillään äiti-ihmisinä.

He ovat Suvi Bowellan, Keiju Vihreäsalo, Susanna Erätuli, Tara Lange, Noora Lintukangas, Eevi Vuoristo (ent. Minkkinen), Miia Moisio, Karita Palomäki, Marika Rosenborg ja Eveliina Salonen sekä Sanna Wikström.

Äideille tai äitiyttä harkitseville

Tämä on ehdottomasti äiteihin vetoava kirja. Se sopii myös äitiyttä harkitseville, jotta pahimmat sudenkuopat voisi välttää tai ainakin olla niistä tietoinen jo etukäteen. Osa saattaa pelästyä pahanpäiväisesti äitiyttä tämän kirjan myötä, joten lukusuositukseni on jo äideiksi tulleille – ja heti, kun mahdollista.

Äitiys piirtyy maanläheisenä ja inhimillisenä kokemuksena kirjan sivuilta. Odotukset ja todellisuus eivät useinkaan kohtaa, mistä syntyy turhaa stressiä ja paljon päänvaivaa etenkin äitiyttä suorittaville maailmassa, jossa kaikesta on tehty tehokasta ja suorituskeskeistä.

On hyvin huojentavaa, että myös muille äitiys voi olla haastavaa ja iso kysymysmerkki.

Lasten oppeja äidille -kirja

Ei elämä ole niin vakavaa

Kirjaa Lasten oppeja äideille lukiessa alkaa armahtaa itseään ja omia virheitään sekä ymmärtämään, ettei ole yksin äitiytensä kipupisteiden kanssa. Kaikille se on haasteellista hieman eri tavoin, mutta silti.

Äitiyteen kasvetaan, ja vain harva on heti hyvä tai paras äiti, joka tietää aina ja kaikkialla, mikä lapselle on kaikista parasta. Moni myös luulee tietävänsä ja uupuu taakkansa alla. Kirjassa on vertaistuen makua, vaikka kaikista kertomuksista ei itseään voikaan tunnistaa. Äitejä, lapsia ja perheitä on niin monenlaisia, ja hyvä niin.

Kirja on muistutus siitä, ettei elämän tarvitsisi olla niin ryppyotsaista ja vakavaa puurtamista virheiden tekemisen pelossa.

Antaa olla!

Äitinä meillä on mielikuva täydellisestä äitiydestä ja jopa perhe-elämästä. Kun arki ei käykään yksiin oletustemme kanssa, niin luulemme, että vika on meissä äideissä – ei oletusasetuksissa äitiydestä. Asia on päinvastoin.

Lasten oppeja äidille -kirjan mukaan lapset ovat aikuisten pieniä, suuria kasvattajia. Kasvua ei ole vain ylhäältä alas, vaan vuorovaikutusta tapahtuu molempiin suuntiin. Lasten kanssa tulee eteen tilanteita, jolloin on nostettava kädet pystyyn ja todettava, että antaa olla. Mutta se ei merkitse välinpitämättömyyttä.

Nipottaminen ja pipo kireällä äiteily loppuu siihen paikkaan.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Luovaa arkea ja aistimuistoja

Teologi Miia Moision kirjoitus lapsesta aistivana ja aistiensa kautta muistavana jäi mieleeni. Olenhan itsekin teologi ja muistan asioita sen mukaisesti, miltä ne minusta ovat tuntuneet. Meillä on aistimuistoja, kuten makumuistoja mansikoista mummolasta maalta.

Kosketus oli myös merkittävä teema. Lasten kautta saamme nimittäin kosketuksen omiin tunteisiimme – meidät suorastaan pakotetaan siihen. Tämä kirja on pelastusrengas arjessa äitiyttä suorittaville ja siinä jo pahasti uppeluksissa oleville.

Eräs hyvin kuvaava palaute kirjasta:

”Jokaisen pienen lapsen äidin pitäisi saada tämä kirja jo synnärille luettavaksi. Tunsin huomattavaa helpotusta, kun huomasin, etten olekaan ainut äiti ajatusteni kanssa.”

Lapset ja parisuhde ne yhteen soppii

Yksi kirjan Lasten oppeja äideille kirjoittajista Tara Lange puhuu TÄYSII 2019 -seminaarissa aiheesta ”Parisuhteeseen sitoutuminen on todellista rohkeutta”. Häneltä on ilmestynyt kirja Äitipeli: Selviydy voittajana. Jos äitiys ja parisuhde kiinnostavat sinua teemoina, tule rohkeasti mukaan TÄYSII 2019-seminaariin.

Avioeronsa jälkeen Tara Lange oli sitä mieltä, ettei enää ikinä alkaisi parisuhteeseen. Kohtalo päätti toisin, ja Taran oli opeteltava uudet pelisäännöt, sillä uusperheen viiden erolapsen silmät tarkkailivat hänen jokaista reaktiotaan.

Seminaarissa hän kertoo, miten entinen marttyyri, syyttäjä ja luovuttaja oppi ottamaan vastuuta omista tunteistaan ja mitä tapahtui, kun hän vihdoin sitoutui rohkeasti sekä itseensä että parisuhteeseensa.

Lisätiedot

Tutustu Lasten oppeja äideille-kirjaan Hidasta elämää-sivustolla.

Sanna Wikström

Hidasta elämää -sivuston perustaja Sanna Wikström käy läpi oman polkunsa elämää suorittavasta “hyvästä ihmisestä” oman elämän intohimoiseksi seikkailijaksi: Kuinka seurata omaa sydäntään? TÄYSII 2017 -seminaarin puheenvuorossaan Sanna pohtii, kuinka löytää elämästä se kipinä, joka saa innostumaan elämästä joka päivä yhä uudelleen? Hidasta elämää sai alkunsa Facebookista vuonna 2007. Tällä hetkellä Facebook-sivusta on tykännyt yli 170 000 oman elämänrytmin etsijää, Instagramissa on yli 120 000 fiilistelijää ja sivustolla vierailee keskimäärin 120 000 eri lukijaa viikossa. Hidasta elämää -sivusto on omalta osaltaan mahdollistamassa sitä, että kokonaisvaltainen – ja etenkin henkinen – hyvinvointi lisääntyy Suomessa.

Artikkelin kirjoittaja Tea Holm

Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hänellä on tekeillä tietokirja liittyen kuolemanjälkeisen elämän tutkimukseen. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja jossa eletään kirjailijan elämää.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.