Läsnäolo taitaa olla tällä hetkellä ihan siellä juttuaihetrendien top kolmosessa hyvinvointialaa kun tarkkailee. Ja sehän on tosi hyvä asia! Läsnäolo on tärkeää ja tavoittelemisen arvoinen asia kaikkinensa. Jos ja kun läsnäolojuttuja lukee, voi jossakin vaiheessa tulla ahdistus, ja tunne, että on pakko olla läsnä koko ajan. Ehkä tämä tunne tulee todennäköisimmin silloin, kun keinoja läsnäolevaan arkeen ei ole vielä löytynyt tai ainakaan otettu käyttöön.

Hengitä!

Miten läsnäoloa voi yksinkertaisimmillaan harjoittaa? Se on mahdollista hengittämällä. Jo se, että keskityt hengittämiseen, auttaa sinua olemaan hetkessä, hengittämässä. Voit myös kokeilla boksihengittämistä: hengitä sisään neljän sekunnin ajan, pidätä hengitystä neljä sekuntia, puhalla ulos neljän sekunnin ajan ja sen jälkeen pidätä neljä sekuntia.

Toistamalla kuvion muutamia kertoja, huomaat varmasti sen rauhoittavan vaikutuksen. Tämä on niin tehokas tapa, että se opetetaan muun muassa amerikkalaisille eliittisotilaille, navy seals:eille, joiden täytyy osata rauhoittaa keho nopeasti taistelutilanteissa ja pitää keskittyminen kirkkaana erittäin stressaavissa tilanteissa.

Havaitse!

Mitä muita harjoitteita läsnäoloon on? Monien aistien aktivointi on erittäin tehokas! Kun sinulla on hetki, jossa tahdot harjoittaa läsnäoloa, niin aloita havaitsemalla, mitä näet: minkälaisia värejä, muotoja, hahmoja… Mitä kuulet? Korkeita ääniä, matalia ääniä, musiikkia, puhetta, hyräilyä…? Mitä maistat? Kirpeitä, lempeitä, tulisia makuja? Mitä haistat? Miellyttäviä vai epämiellyttäviä hajuja, voimakkaita vai kevyitä? Mitä tunnet? Positiivisia, negatiivisia vai neutraaleja tunteita? Missä kohtaa kehoa tunteet sijaitsevat? Tunnetko jossakin kohtaa puristusta, lämpöä, kuumotusta, pistelyä…? Tunne ja aisti kaikki, minkä vain pystyt! Anna sen tilanteen, jossa olet juuri nyt, valua lävitsesi: ota vastaan kaikki se, mitä tilanne sinulle antaa!

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Carpe diem?

Kun siis keskität kaikki aistisi siihen tilanteeseen, jossa olet, ei ajatuksesi lähde niin helposti harhailemaan mihinkään muuhun aiheeseen, vaan voi oikeasti elää juuri siinä, missä kuuluukin: hetkessä. Carpe diem on siis hyvä mantra, mutta sen hokeminen ei tuo sinua hetkeen, vaan pikemminkin vie pois. Kun keskityt tunnekokemuksiisi, olet samaan aikaan läsnä kehossasi, kehollesi sekä tilanteelle.

Kun noudatat näitä ohjeita, lisäbonuksena opit olemaan läsnä itsesi ja tilanteen lisäksi myös toisille ihmisille. Kun oikeasti kuuntelet toisen ihmisen sanoja, näet, miten hän ne sanoo, seuraat toisen ilmeitä, eleitä ja muuta sanatonta viestintää, olet saavuttanut jotakin todella arvokasta toiselle sekä sinulle itsellesi: olet oikeasti nähnyt ja kuullut toisen ihmisen. Se on parhaimmillaan voimaannuttavaa kanssakäymistä ja aitoa toisten kokemusten myötäelämistä. Kun tilanne on vapaa ennakko-oletuksista, tausta-ajatuksista ja tulkinnoista, on helpompi ymmärtää toista.

Mistä sitä voi tietää, että elää läsnäolevasti?

Mistä sitten tietää, että olet läsnä hetkessä? Siitä, kun mielesi ei karkaile kauppalistoihin eikä sähköposteihin. Silloin olet läsnä hetkessä, kun mieleesi ei tule kaivaa kännykkää taskusta. Olet aidosti läsnä silloin, kun mielesi ei ala tekemään tietoisia tulkintoja tilanteesta, vaan oikeasti vaan elät siinä tilanteessa, missä olet.

Kun elämääsi alkaa sisältymään yhä enemmän tilanteita, joissa olet sataprosenttisen läsnä, alat myös voimaan paremmin. Kun ihminen antaa kaikille tunteille tilan ja luvan, ei ihminen patoa tunteitaan kehoonsa ja mieleensä. Patoaminen saattaa johtaa psyykkisiin ja fyysisiin oirehtimisiin, mikä taas on pois hyvinvoinnilta. Kaikki tunteet ovat oikeasti OK. Kaikilla tunteilla on jokin tarkoitus: ne yrittävät kertoa sinulle jotakin tärkeää! Jos hermostut, voit olla varma, että asia, josta hermostut, on sinulle tärkeä. Jos tulet iloiseksi jostakin asiasta, voit olla varma, että asia, josta iloitset, koskettaa sinua. Tunteittesi kautta olet siis kosketuksissa joihinkin todella tärkeisiin asioihin. Juuri tämän takia läsnäoleva ote arjessa antaa tunteillesi vallan olla juuri sitä, mitä ovat.

Ei enää tunteita padottavaksi

Kun olet läsnä, tunteesi pääsevät tarkastelusi keskiöön ja silloin myöskin osaat lukea tunteittesi viestin helpommin. Sinulla ei ole enää tarvetta padota tunteita eikä muuntaa niitä mihinkään muuhun epäsuosiolliseen muotoon. Sinusta tulee taitavampi tunteittesi kanssa: tunnistat ne, luet niiden viestin ja päästät sitten menemään!

Elämään kuuluu ajoittain epämiellyttävyys, eikä ole mitään järkeä kieltää epämiellyttäviä tunteita itseltään. Niitä tulee, ihan varmasti ja niiden kanssa oppii elämään, kunhan ne kohtaa asianmukaisesti. Tunne on siitä kiva juttu, että vaikka se olisi epämiellyttävä, se menee ohi. Ja mitä paremmin annat tunteesi tuntua, niin sitä nopeammin pääset siitä eroon. Ihan oikeasti: tunteet haluavat vain auttaa sinua.

Lupaan: kun alat elämään hetkessä yhä useammin, mieleesi painuu paljon vahvempia muistoja. Mitä enemmän sinulla on joka hetki aistikanavia käytössä avoimena, sitä paremmin mieli ottaa itselleen muistoiksi asioita: kannattaa siis fiilistellä! Eli siis: hengitä ja keskity eri aisteihin – siitä se läsnäoleminen lähtee!

Artikkelin kirjoittaja Emmi Jansson on reilu kolmekymppinen neljän lapsen onnellinen äiti, yrittäjä ja yhteiskuntatieteiden maisteri, joka on tosi kallellaan psykologiaan. Itsensä kehittäminen onkin hänelle elämänmittainen haaste. Emmi rakastaa pienten ja isojen asioiden pohtimista ja puhuukin usein elämästä ja kuolemasta, unelmista, intohimoista, intuitiosta, kommunikaatiosta ja merkityksellisyydestä. Emmi voimaantuu liikunnasta, luonnosta, hyvistä keskusteluista, lukemisesta, musiikista, herkullisesta ruoasta ja erityisesti lasten kanssa olemisesta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.