Läsnäolo on sana, jota kuulee nykyään miltei joka yhteydessä. ”Ole vain läsnä” on niin yksinkertainen lause, että sen saattaa sivuuttaa. Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä sen sisältö on suuri aarre.

Läsnäolo on rento ja vapaa olemisen tila, toisin kuin mieli meille uskottelee. Läsnäolo vaikuttaa mielen näkökulmasta asialta, jonka eteen tulee tehdä töitä ja joka on vieläpä erittäin hankala saavuttaa. Näin asia ei kuitenkaan ole. Läsnäolo on ihmiselle luontaisin olemisen tila.

Läsnäolo on yksinkertaisesti sitä, että lakkaat kuuntelemasta ajatusten (usein loputonta!) virtaa, etkä samastu myöskään esille nouseviin tunteisiin, kuten hetkelliseen epävarmuuteen. Jos ajatuksia ja tunteita nousee, pystyt havaitsemaan ne läsnäolosta käsin. Voit antaa ajatusten vain virrata ohi, tai tarvittaessa ohjata ne lempeästi sivuun pienellä määrätietoisuudella. Tunteita saa nousta, mutta niiden ei tarvitse hallita sinua. Anna niiden tulla nähdyksi, jolloin hyväksyt ne. Kun et vastusta niitä, ne vapautuvat yllättävän helposti.

Läsnäolosta käsin ihminen kokee olevansa kokonainen. Riittää, että hän on olemassa. Silloin myöskään seksiin ei kuulu miellyttämisen tarvetta, halua esittää itsensä tietyssä valossa, eikä painetta saada jotakin tiettyä tapahtumaan. Seksi ei ole suoritus, jossa keskitytään esileikin pituuteen, asentojen itseisarvoiseen varioimiseen tai orgasmin saavuttamiseen. Seksi on rakkauden ja ilon ilmaisemista, ei oman tunnevajeen täyttämistä.

Kun seksi tapahtuu läsnä olevassa hetkessä vapaana mielen oletuksista ja rutiineista, se ohjautuu kuin itsestään sen mukaan, mikä on oikein juuri nyt. Kaikki kosketus ilmaisee juuri sen hetkistä tunnetta oli se sitten intohimoa, hellyyttä, kaipuuta, villimpää halua tai seesteisyyttä. Läsnäolo ei tarkoita sitä, että seksin kuuluu olla tietynlaista, vaan sitä että se saa tapahtua rennosti.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Yksinkertaisin vinkki läsnäoloon laskeutumiseen on syvään hengittäminen – niin helppoa se tosiaan on! Kun hengität syvään, rentoudut kokonaisvaltaisesti. Kehosi jännitykset purkautuvat, hartiat laskeutuvat. Ajatuksesi eivät pidä sinua tiukassa otteessa, vaan saat itseesi sekä konkreettisesti että symbolisesti enemmän tilaa.

Silloin pystyt kuuntelemaan itseäsi rennosti. Mitä haluat tehdä, ilmaista, mitä jättää tekemättä? Minkälainen kosketus sinua kiinnostaa juuri nyt? Haluatko sanoa jotain, halata syvään tai suudella intohimoisesti?

Kun olet läsnä itsellesi, ilmaiset itseäsi ilolla ja sydämellisesti. Silloin voit nauttia seksistä rakkaudesta käsin vailla huolia, oletuksia tai mielen asettamia rajoitteita.

Seksi ja läsnäolo -kirja

Uudistettu painos Mitra Vasaran upeasta kirjasta Seksi ja läsnäolo – opas rentoon nautintoon (Basam Books) on nyt tilattavissa! Kirjassa on upeita vieraskynäkirjoituksia mm. Katri Syvärinen, Teemu Syrjälä, Meri Mort, Pekka Mattila, Roosa Hirvonen ja Heikki Harju. Esipuheen on tehnyt Tony Dunderfelt. Voit tilata oman kappaleesi täältä.

Artikkelin kirjoittaja Mitra Vasara

Mitra Vasara on kirjailija, puhuja sekä laulaja & lauluntekijä. Hän on myös vaimo ja kahden lapsen äiti sekä Mensan jäsen. Koulutukseltaan Mitra on muotoilija ja tradenomi. Lisää Mitran tekstejä voit lukea Hidasta elämää -sivustolla.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.