Unelmaura voi kuulostaa kliseeltä siinä kohtaa, kun elämän realiteetit käyvät harvinaisen selviksi esimerkiksi valmistumisen jälkeen. Opiskeltu ala ei ehkä tunnukaan omalta tai omat unelmat haudataan järkevän uran vuoksi.
Kohti unelmauraa on siis työkirja, jonka avulla vastaat itse itsellesi – rehellisesti. Kysymysten kautta pääset ehkä perille siitä, mitä todella haluat tehdä elämälläsi.
Joillekin menestys merkitsee paljon rahaa, joillekin jotain muuta, kuten kodin lämpöä ja hyviä ihmissuhteita. Joillekin näitä molempia. Palautuminen on yhtä tärkeää kuin tavoitteet ja niihin pääseminen. Kun tietää, mitä tekee, tekee sitä mielellään.
Unelmointi voi olla myös tuottavaa
Tiia Gynther on kirjoittanut työkirjansa, koska hän koki, että olisi itse sellaista tarvinnut aikaisemmin omassa elämässään. Hän huomasi, että vain kysymällä saa vastauksia. Hän huomasi myös toteuttavansa itselleen vääriä arvoja.
Tiia Gynther ei tiennyt, mitkä ovat hänen vahvuutensa. Hänellä ei ollut vastausta kysymykseen: Mitä minä todella haluan tehdä? Unelmat voivat olla toteuttamisen arvoisia. Ne voivat paitsi toteutua myös työllistää – eli kyse ei ole vain harrastuksesta.
Jäin miettimään sitä, miksi emme usein uskalla edes yrittää. Onko niin, ettemme uskalla onnistua ja epäonnistua? Saatamme ajatella, ettei niin sovi tehdä, koska meidän on seurattava järkevää uravalintaa ja valmistuttava ”oikeaan” ammattiin.
Kohti unelmauraa -työkirjan anti
Koen tämän työkirjan olevan hyvin hyödyllinen henkilölle, joka ei ole vielä kirjannut tavoitteitaan ylös. Kyse ei ole vain unelmista, vaan myös välitavoitteista sekä oman arvomaailman kartoituksesta ja ajattelutavan muutoksesta. Siitä, että tietää, mitä tahtoo.
Mitä vastaisit kysymykseen: Mitä tekisit työksesi, jos voisit nyt tehdä aivan mitä tahansa? Jos ei tarvitsisi miettiä toimeentuloa tai mitään muutakaan, niin mitä sinä nyt tekisit? MIKSI?
Ihminen voi luulla elävänsä arvojensa mukaisesti. Hän voi listata tärkeimmiksi arvoikseen perheen, terveyden ja vapaa-ajan, mutta todellisuudessa häntä harvoin näkyy kotona. Terveydestä huolta pitäminen toteutuu sohvannurkasta elämäntapamuutosohjelmia katsoen. Vapaa-aikaa voi olla, mutta henkilö ei tiedä, mitä tehdä sillä, eikä sitä, miksi se on hänelle tärkeä arvo.
Kasvun ajattelutapa
Ainakin kaikki kasvatustieteilijät tuntevat Carol S. Dweckin – tutkijan, joka on puhunut kasvun asenteesta tai ajattelutavasta. Tutkimuksissa on kerta toisensa jälkeen todettu, ettei oppimiseen vaikuta niinkään se, mitä opiskelutekniikoita osaa kuin se, miten suhtautuu itse oppimiseen. Se, että näin on aina tehty, on muuttumattomuuden ajattelutapa, joka on kasvun ajattelutavan vastakohta.
Kasvun asenteessa henkilö uskoo voivansa kehittyä. Hän tietää, ettei hän ole vielä valmis. Ei vielä, mutta jonakin kauniina päivänä. Hän tiedostaa, että virheitä saa tehdä. Epäonnistumisia tulee väistämättä vastaan. Henkilö ymmärtää, että virheistä ja epäonnistumisista voi oppia ja päästä eteenpäin. Dweckin kirja Mindset – Menestymisen psykologia kannattaa lukaista.
Kuka sinä olet ilman suorittamista? Uskallatko todella ottaa haasteen vastaan, vaikka se voisi tarkoittaa epäonnistumista? Läsnäolo työssä tai kotona onnistuu parhaiten ilman sosiaalista mediaa – on osattava olla myös tavoittamattomissa, Tiia muistuttaa Kohti unelmauraa – työkirjassa.
”En voi kertoa menestymisen kaavaa, mutta epäonnistumisen kaavan voin: yritä miellyttää kaikkia samanaikaisesti.”
– Herbert Bayard Swope, Pulitzer-palkittu toimittaja
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Mitä opin Kohti unelmauraa työkirjasta?
Saa olla keskeneräinen ja matkalla. Matkasta saa myös nauttia. Unelmani odottaa minua. Se ei karkaa mihinkään, vaikka minä välillä karkaisin juoksentelemaan siellä sun täällä. Sen voi vielä saavuttaa – tässäkin ja juuri tässä iässä.
Tämä on työkirja, joka auttaa sinua ja minua kasvamaan. Suosittelen lämpimästi. Kysymyksiin vastatessa voi yhtäkkiä huomata, ettei tiedä, mistä unelmoi, ja juuri silloin on niiden ihka omien unelmien aika.
Tiia Gynther on hyvinvointivalmentaja, joka on perehtynyt positiiviseen psykologiaan. Hän on kahden pienen pojan äiti ja intohimoinen yrittäjä, joka haluaa inspiroida hyvinvoivaan arkeen. Tutustu kirjaan Viisas elämä -verkkokaupassa.