Parisuhteessa on mukana kaksi ihmistä, joilla molemmilla on omat tarpeensa. Mutta miten ylläpitää yhteyttä parisuhteessa?
Usein huomaamme elävämme vastakohtamme kanssa. Erilaiset tavat ja uskomukset paitsi ärsyttävät, myös synnyttävät suuria tunteita.
Mutta, mitä jos ärsytys olisikin hyvä juttu?
Mistä syntyy parisuhteen vetovoima?
Tara Lange jakaa vinkkejä voimaantumiseen parisuhteen avulla. Tyttären sairastuminen oli vedenjakaja hänen omassa elämässään. Oli tunnustettava tosiasiat.
Tarinat, joita kerromme itse itsellemme tai toisille, alkavat elää omaa elämäänsä. Kun muuttaa tarinankerrontaa, muuttaa elämäänsä. Tästä on todisteena Taran aviomies, jota ei hyllytetty, kenkien takia.
Niin olisi siis käynyt aikaisemmin, ennen uutta Taraa. Elämä olisi mennyt toisin. Tällaisia vedenjakajia on meistä jokaisella. Sellaisesta syntyi myös tämä kirja. Rohkeudesta.
Tunteet pulpahtavat pintaan
Tunteen pintaan pulpahtaminen tapahtuu itsessä. Toinen voi olla se, joka saa tunteen esiin, mutta hän ei ole syypää siihen tunteeseen. Jokainen vastaa omista tunteistaan ja toiminnastaan sen pohjalta.
Vastuu omasta onnellisuudesta kuuluu itselle. Muutos itsessä merkitsee muutosta parisuhteessa. Puoliso on se kirkkain – ja ärsyttävin – peili.
Hollywood-elokuvat päättyvät siihen, mistä arki alkaa. Siksi niistä ei ole esikuviksi. Tara Langen elämänmuutoksesta taas on.
Feminiinistä vai maskuliinista?
Feminiinisen ja maskuliinisen energian kuvaukset vuorottelevat kirjassa arjen tilanteissa. Jos vain puskemme maskuliinisesti elämässämme, emme välttämättä pääse sinne, mihin haluamme. Tara oli itse maskuliininen suorittaja; mies taas se, joka pyysi pehmentämään.
Henkilöhistoria määrittää pitkälti ihmisen käyttäytymistä. Lapsuus ja vanhempien välit sekä omat uskomukset kulminoituvat aikuisina. Se ei tarkoita sitä, että syyllistetään toisia. Mutta voimme ymmärtää, että käytöksen takana ovat aina tarpeet. Niillä voi leikitellä erilaisissa tilanteissa.
Suhteessa on aina kaksi ihmistä. Sen tulevaisuuden määrää toimiva tai toimimaton yhteys sekä aito hyväksyntä. Katsekontakti voi viestiä hyväksyntää, intohimoakin. Asiat voidaan kääntää huonoista hyviksi.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Rohkea rakkaus
Ilman rohkeutta ei olisi rakkautta. Kosketuksen merkitys on suurempi kuin mitä uskomme. Kehomme toimii tulkkina maailmalle, jos ja kun sanoja ei ole siinä hetkessä.
Tarvitaan sopivassa määrin feminiinistä haurautta ja maskuliinista voimaa. Kommunikointitapa ei ole kiinni siitä, onko mies vai nainen. Naisella, kuten yksinhuoltajalla, voi olla päällä maskuliininen selviytymismoodi, siinä missä (varovaiseksi tullut) mies voi antaa helposti periksi.
Syyttelyn kierteen voi katkaista, kun tajuaa, että harvoin se on henkilökohtaista. Kun itse antaa, myös saa. Kun itse huomioi, tulee huomioiduksi.
Hylkäätkö itse itsesi?
Palataan tarinoihin. Draamat, joita itse luomme, alkavat elää omaa elämäänsä. Mutta kyse ei ole myötäilystä. Riidan vältteleminen muiden kanssa johtaa vain sisäiseen ristiriitaan itsen kanssa. ”Meidän tarina” voidaan kertoa uudella tavalla, sykkeellä.
Tara Lange ohjeistaa: Sano suoraan. Luottamus lisääntyy. Puoliso tekee meistä sen, joka olemme parisuhteessamme. Molemmilla on vastuu yhteisestä asiasta.
Viha on voima, vihan tulella saa poltettua vanhaa ja rakennettua uutta. Entä, jos se tuli olisi intohimon tuli, eikä vihan tuli?
Parisuhteen tehtävä
Parisuhteen tulisi rauhoittaa molempien pelot. Liikaa se ei silti voi toista kannatella. Toisesta voi ottaa kopin, kun hänestä saa otteen tunnetasolla.
Kirja Ilman sinua ei olisi minua osoittaa, että elämä voi olla mukavaa yksin mutta vielä mukavampaa se on yhdessä. Siksi Match.com.
Tara Lange on kirjailija ja podcastaaja sekä luennoitsija. Hän käy läpi seitsemän tarvetta uusimmassa Hidasta Elämää -teoksessaan. Niistä on hyvä aloittaa. Välillä itkettää, välillä taas naurattaa. Niin kuin suhteissakin.
Parhaimmillaan Ilman sinua ei ole minua –kirja (Otava 2019) on parisuhteen parantajana. Suosittelen sitä maskuliinisen ja feminiinisen vuorovaikutuksen eroista kiinnostuneille sekä feminiinisemmän (lue: tunteellisemman miehen) kanssa eläville. Tara laittaa kirjassa itsensä likoon kertoessaan monista kompastuskivistään ihmissuhteissa. Kompastelija ei siis ole yksin.
TÄYSII 2019 -seminaarin puheenvuorossaan Tara Lange kertoo, miten entinen marttyyri, syyttäjä ja luovuttaja oppi ottamaan vastuuta omista tunteistaan ja mitä tapahtui, kun hän vihdoin sitoutui rohkeasti sekä itseensä että parisuhteeseensa.
Artikkelin kirjoittaja Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja eletään kirjailijan elämää.