Kiireen keskellä emme ehdi pysähtyä, ellei elämä pysäytä. Ennen kuin ajaudumme siihen pisteeseen, että kroppa tai mieli pysäyttää, on syytä istahtaa alas ja lukea, mitä hyvän elämän reseptit ovat.
Kirjassa on useita satoja sivuja harjoituksineen. Kirjoittaja Sanna Wikström on Hidasta elämää -sivuston perustajia ja koulutukseltaan suomen kielen maisteri. Tätä kirjaa on miellyttävä lukea. Otsikot tiivistävät asiakokonaisuuksia.
Mitä on hyvä elämä?
Kysymys hyvästä elämästä on ikivanha. Sitä ovat miettineet monet filosofit. Omassa ajassamme voi olla vaikeaa tai lähes mahdotonta hiljentyä. Mihin meillä on niin kiire? Mikä laittaa meidät juoksemaan kuin henkemme kaupalla?
Kirjan Hyvän elämän reseptit kuvitus ja taitto sekä valokuvat ovat kauniita ja puhuttelevia. Kirjoitukset menevät monesti ihon alle. Reseptit ovat konkreettisia. Niitä voi oikeasti käyttää arjessa.
Kirjan voi avata satunnaisesta kohdasta. Tai sitä voi lueskella alusta. Valokuvat tuovat mieleen muistoja ja koskettavat tunteita. Mieli rauhoittuu tähän hetkeen, ja sanat soljuvat paperilla. Tunnistan niistä itseni.
Tee arjestasi seikkailu!
Tavallisesta arjesta voi tulla seikkailu. Elämä on aina jonkinlaista sekä hyvässä että pahassa. Kirjan mukaan elämä ei ole sellaista, jollaiseksi sen joka aamu kuvittelee. Se on sellaista, jota ei yhtenäkään aamuna osannut toivoa.
Sitä kutsutaan elämäksi: elämänsä seikkailuksi. Se on ihanaa ja haastavaa. Reseptejä voi myös siirtää muistilapuille päivän voimalauseiksi. Kun kokemus todellisuudesta muuttuu, koko todellisuus muuttuu. On silmiä avaavaa todella ymmärtää, että elämänsä voi kokea toisin.
Milloin vapaus lakkaa olemasta? Milloin elämästä tulee suorittamista? Miksi stressi valtaa kaikki päivät? Olet riittävä, vaikka et olisi hyödyksi enää ikinä, kenellekään, kirja vakuuttaa. Hyöty ei määritä ihmisarvoa.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Arjen selviytymisopas
Kirja on selviytymisopas. Siinä on useita teemoja. Herkkyydestä, mielen toiminnasta, vapauden tunteesta, rakkaudesta, surusta ja kiltteydestä – lähes kaikesta maan ja taivaan väliltä.
Jos omassa elämässä on päällimmäisenä tietty teema, niin voi lukea juuri siitä. Voi huomata, mitä on käymässä läpi ja alkaa tiedostaa, miksi. Sanna on käynyt läpi ne samat asiat, mikä on lohduttavaa. Hän on ihminen ihmiselle.
Kirja Hyvän elämän reseptit antaa vertaistukea. En lainkaan ihmettele, että se oli vuoden 2016 myydyimpiä hyvinvointikirjoja maassamme. Se on kestänyt hyvin aikaa. Sen neljä painosta on loppuunmyyty, mutta sitä voi tilata maksipokkarina esim. Hidasta elämää Puodista.
Siedettävämpi arki: teetä ja sympatiaa
Itsellä kirja kolahti postiluukusta stressikuplassa. Oli yhtä sun toista tekemistä. Kirja rauhoitti, istutti alas, yhdessä. Joku oli kokenut tätä samaa. Pikkuhiljaa stressi alkoi menettää voimaansa. Se alkoi supistua mielessä, todellisuudessa.
Tarvittiin kuitenkin yksi häntäluun tärähdys, jotta pysähtyminen oli täydellinen. Kuten kirjoitin alussa, kannattaa pysähtyä ajoissa, eikä sitten, kun on pakko tai liian myöhäistä. Häntäluun kautta selvisivät omat voimavarat.
Teos Hyvän elämän reseptit on kirjoitettu hänelle, joka on liian kiireinen, koska hänellä on kiire elää. Mutta voiko kiireessä todella elää? Tunnistatko itsesi tai ystäväsi?
Artikkelin kirjoittaja Tea Holm on teologi, filosofian tohtori ja vapaa kirjoittaja. Hän on perustanut Kirjailijan Blogin, jossa julkaistaan kirja-arvioita ja eletään kirjailijan elämää.