Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopi pohti TÄYSII 2014 -seminaarissa oman elämänsä risteyskohtia: ”Kun olemme risteyskohdassa ja huomaamme erilaiset mahdollisuudet, miten valita se oikea tie? Yksi tie voi johtaa unelmaelämään, toinen ehkä uupumukseen.”
Andy näkee uupumuksen johtuvan siitä, ettei olla valmiita luopumaan. ”Unelmoit, että tuonne haluat, ja lähdet työskentelemään unelmasi eteen, muttet ole valmis luopumaan mistään vanhasta.”
Kun otat elämääsi uutta, luovu jostain vanhasta
Luopuminen on ollut läsnä Andyn jokaisessa elämän risteyskohdassa. Vuonna 2006 Andy pelasi ja treenasi aktiivisesti salibandya, mutta joutui luopumaan intohimostaan loukkaantumisen myötä. ”Jotain parempaa tuli tilalle. Kun en voinut pelata, minua pyydettiin valmentajaksi, ja vaikken koskaan ollut valmentanut ketään, lähdin mukaan.”
Siitä alkoi seuraava elämänvaihe, joka vei Andyn mukanaan. Vuonna 2007 Andy oli valmentamisen lisäksi seuran puheenjohtaja ja hetken työ tuntui oikealta, kunnes oli aika vaihtaa suuntaa. ”Oli paljon ideoita, miten asioita voisi muuttaa ja kehittää, mutta muutosvastarinta oli kova. Lopulta totesin, että perustan omien ideoideni mukaisen seuran ja siihen saavat lähteä mukaan ne, ketä suuntani miellytti.”
Ole valmis luopumaan myös vanhaksi käyneistä uskomuksistasi
Andy lähti seuraamaan uutta unelmaansa omasta seurasta, vuonna 2008 tammikuussa Warriors aloitti toimintansa. ”Jostain täytyi taas luopua. Koska unelma oli pyörittää seuraa, ja pelkästään sitä, opiskelut jäivät. Koin, että tekemällä opin paljon enemmän, nopeammin, hauskemmin, ja siitä on hyötyä muillekin.”
Kasvu oli nopeaa; kolmantena toimintakautena mukana oli 235 ihmistä, 14 eri joukkuetta. Nyt tuli aika luopua uskomuksista. ”Nälkä kasvoi syödessä. Halusin, että seurasta tulee Suomen paras seura, mennään liigaan ja voitetaan Suomen mestaruus. Piti luopua rajoittavista uskomuksista, peloista, ettei rahaa tule mistään tai kestää liian kauan päästä tavoitteisiin.”
Enää ei riittänyt, että toimintaa kasvatettiin, sitä piti myös laajentaa. Halusimme järjestää tapahtuman puistosählyn ympärille, ja kunnianhimoisesti heti ensimmäiseksi tapahtumaksi järjestimme maailmanmestaruuskisat. ”Tekemistä riitti, joten jostain piti taas luopua. Luovuin valmentamisesta, siitä mistä koko homma oli lähtenyt liikkeelle”, Andy muistelee.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Milloin on aika vaihtaa (taas) suuntaa?
”Muistan kun havahduin siihen, että olen lähtenyt tilanteesta, jossa koin 100 prosenttisesti tekeväni nyt sitä unelmatyötä, mitä haluankin tehdä. Kuitenkin siinä hetkessä tunsin, että nyt koen 98 prosenttisesti näin.” Vaikka Andy tajusi, että pystyisi kyllä vähän aikaa huijaamaan itseään 98 % riittävyydestä, hän ymmärsi sen olevan vain tekohengitystä, ei siinä olisi mitään järkeä.
Niinpä Andy luopui Warriorsista. ”Luopuminen tapahtui pääasiassa henkisellä tasolla, olen edelleen seuran puheenjohtaja. Muut tekevät kuitenkin työstä suurimman osan, käytännössä itse luovuin siitä”, Andy selittää.
Seuraava unelma pulpahti pintaan vuonna 2011: kirjan kirjoittaminen. Unelma toi mukanaan ongelmia: ”Aikaa kirjan kirjoittamiseen menee aika kauan, mutta tuloja pitäisi tulla heti, että saisi vuokran maksettua ja ruuat ostettua.” Andy haki kirjaa varten starttirahaa sitä saamatta, joten ei muuta kuin seuraavan projektin kimppuun.
”Välittömästi starttirahan hylkäyspuhelun jälkeen aloin etsimään Tampereelta sopivaa toimitilaa. Seuraavana aamuna käytiin tilat katsomassa ja monien ihmisten avustuksella toiminta starttasi nopeasti”, Andy kertoo. Aluksi vuoden 2012 tila toimi nimellä Rauta Ysi, 2013 nimi oli Centre ja 2014 Heikki Harju otti tilan pyörittääkseen nimellä Life Centre.
Aikaa työlle ≠ aikaa elämälle?
Puolitoista vuotta tilaa pyöritettyään Andy tunsi, että olisi taas aika tehdä jotain ihan muuta. ”Kun sitten eteen tuli sellainen hieno asia kuin parisuhde, Centre sai jäädä. Ajankäyttö meni parisuhteen myötä täysin uusiksi, ja taas piti luopua jostain.” Andy oli tottunut tekemään 80 tuntia viikossa töitä, joten kun tavoitteena on saada puolet vähemmällä työajalla kaksi kertaa parempia tuloksia, ei ihme, että alkaa stressin poikasta pukkaamaan.
”Tämän vuoden teema, läsnäolo, kannustaa kohti uutta unelmaani; rentoa arkea”, Andy lopettaa.
Artikkelin kirjoittaja Milla Järvinen on elämästä nauttiva yrittäjä, joka on kiitollinen nykyhetkestä ja innostuu uusista mahdollisuuksista. Milla työskentelee yrityksensä kautta tapahtumatuottajana, freelance-toimittajana sekä osa-aikaisena toimistopäällikkönä.