Mitä asenne ja asenteen valitseminen sinulle merkitsee?

Asenteen valitseminen on tärkeää, sillä asenteella on valtava merkitys. Se liittyy oikeastaan kaikkeen, mitä elämässäni teen. Puhun usein, että olen allerginen yltiöpositiiviselle tavalle katsoa maailmaa. Tilanteita sekä tunteita tulee ja menee. Kaikki tunteet ja fiilikset saavat tilaa olla, asiat ovat ratkaistavissa ja niistä pääsee eteenpäin. Elämässä auttaa avoin ja myönteinen asenne, sellainen että elämässä ja maailmassa on paljon mahdollisuuksia.

Millainen voima asenteella on?

Asenteella on mieletön voima. Siksi sitä kannattaa pysähtyä tarkistamaan usein. Jos asenteesi on negatiivinen tai uhriutuva, se vähentää mahdollisuuksiasi. Jos taas asenteesi on myönteinen ja eteenpäin katsova, siitä saa mielettömästi energiaa ja se vie sinua oikeaan suuntaan.

Asenne näkyy kaikilla elämän osa-alueilla, oli se sitten negatiivinen tai positiivinen. Tästä on hyvä olla tietoinen, sillä negatiivinen asenne pienentää sekä jarruttaa, kun taas positiivinen ruokkii hyvää ja vie eteenpäin. Myös elämässä vastaantulevista töyssyistä pääsee helpommin eteenpäin positiivisella asenteella.

Kun asenteeni on oikea, keskityn oikeisiin asioihin niin ihmissuhteissa kuin kaikessa muussakin elämässäkin.

Milloin asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Se isoin ja näkyvin tilanne oli romahdus, joka tuli konkurssin myötä 2016. Vaati paljon, että pääsin siitä eteenpäin. Se vaati päivittäin, monta kertaa päivässä, tehtyjä tietoisia päätöksiä. Päätöksiä, että tämä onnistuu, minä pystyn ja onnistun, teen kaikkeni, että saan rakennettua elämäni uudelleen.

Tässä minua auttoi, että olen lähtökohtaisesti luonteeltani sellainen, että nousen aina takaisin jaloilleni. Olen ollut sellainen pienestä saakka. Olen saanut myös tukea ja apua, kun olen sitä aktiivisesti sitä pyytänyt. Etsin apua sitkeästi, se ei vain tipahtanut taivaasta.

Tavoitteenani ei ole selviytyä yksin. Mietin usein, kuka voisi auttaa minua tai miten selviytyisin parhaiten jonkun avulla. Tämän pohjalla on kokonaisvaltainen tapa katsoa asioita ja löytää mikä on missäkin hetkessä paras mahdollinen valinta tilanteen kannalta.

Olen todella opetellut pyytämään apua, sillä ennen tein kaiken itse. Kontrollifriikkeyden takia on ollut vaikea pyytää apua. Olen ajatellut, etten kehtaa tai että kukaan ei auta.

Myös meidän suomalaisen sisun tykkään nykyään ajatella joukkovoimana, eikä niin, että yksin pusketaan ja näännytetään itsemme.

Asenteen valitseminen – miten asenteesi ovat muuttuneet elämäsi aikana?

Omat asenteeni ovat muuttuneet elämän aikana todella paljon. Olen ollut aiemmin aika uhriutuva ja uinut syvissä vesissä. Pienet vastoinkäymiset saattoivat lannistaa minut täysin.

Nykypäivänä tiedän, että elämä on jatkumo erilaisia tilanteita, johon kuuluu niin onnenhetkiä kuin pettymyksiäkin. Matkalla menettää ihmisiä ympäriltään. Se kuuluu elämään ja tuntuu tietysti pahalta, mutta en romahda siitä enää.

Minulla voi nykyäänkin olla joitain päiviä tai lyhyitä jaksoja, jolloin saatan olla surullinen ja ahdistunut, mutta tiedän, että se menee ohi. Mietin, että mistä se tunnetila tulee, mutten jää tunteisiin kiinni.

Olen herkkä sekä tunteikas ja tunnen vahvasti kaikki tunteet. Nykyään ajattelen, että ahdistus viestii jostain. Se on kuin kryptisesti kirjoitettu viesti, joka pitää tulkita. Se voi olla jotain yksinkertaista tai monen asian summa.

Tuleeko mieleesi jokin tarina elämästäsi, jossa asenne on ollut vahvasti läsnä?

Jos ajattelen elämääni, niin asenne on ollut aina läsnä. Se on päättäväisyyttä, että esteet ja vastoinkäymiset eivät lannista.

Jo pienenä päätin, että minusta tulee taiteilija. Halusin näyttelijäksi ja teatteriuralle. Tein kaikkeni, että pääsin sinne. Teatteri on elämäni suuri rakkaus.

Tämän unelman rinnalle on tullut paljon hienoja asioita ja kysymys onkin, miten niitä yhdistän. Etsin erilaisia vaihtoehtoja, sillä ei ole olemassa vain yhtä polkua, vaan haluamaansa asiaa kohti voi kulkea monia eri reittejä.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaa kehittää omaa asennettaan?

Ole tietoinen siitä, miten ajattelet ja suhtaudut asioihin. Katsoin aiemmin itse asioita vastoinkäymisten näkökulmasta.

On helppoa pitää hyvä asenne, kun kaikki on hyvin, mutta silloin kun kohtaa haasteita, se on vaikeampaa. Pohdi, kuinka säilytät hyvän asenteen, kun käyt läpi vaikeita asioita ja tunteita. Mieti, miten pystyt palauttamaan itsesi ”mennään eteenpäin” -ajatukseen ja pitämään itsestäsi huolta.

Liika päättäväisyys voi viedä äärirajoille, joten on tärkeää pitää matkassa mukana myös hyvinvoinnin näkökulma.

Oman asenteen valitseminen – mistä lähteä liikkeelle?

Asenteen valitsemisessa vaikuttaa tietysti se, mitä haluat.

Tässä palaisin taas tietoisuuteen. Kun tarkastelee elämäänsä ja asennettaan, tuntuuko se itsestä hyvältä? Jos omaa asennetta tarkastellessaan huomaa sen negatiiviseksi ja valittavaksi, voit tietysti olla sellainen, mutta tuoko se elämääsi sitä mitä haluat?

Toinen hyvä kysymys on, mitä olet valmis tekemään, että muutoksia tapahtuu elämässäsi? Sen huomaa itsekin, että aina ei jaksaisi tehdä asioita muutoksen edistämiseksi. Päätöksiä täytyy tehdä useamman kerran ja valita aurinkoisempi asenne.

Pyrin aina valitsemaan parhaan mahdollisen vaihtoehdon itselleni. Silloin se palvelee myös kokonaisuutta. Joku toinen ajattelee, että muut ensin ja sitten kaikki on hyvin. Haasteena kuitenkin on se, ettet aina voi tietää mikä muille on hyväksi. Tämä on sitä ajattelua, että happinaamari ensin itselle ja vasta sitten pystyy auttamaan muitakin.

Aiemmin näin asian niin, että on itsekästä ajatella itsensä parasta. Olen tarkistellut tätä ajatusta usein, eikä se pidäkään paikkaansa. Kun valitsen sen, mikä on parasta minulle, arvostan itseäni ja annan muille saman mallin itsensä arvostamiseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Täysii-seminaari on inspiroiva ja hyväntuulinen tapahtuma. Siellä on paljon samanhenkisiä ihmisiä, mielenkiintoisia puhujia ja vaihtuvat teemat ovat kiinnostavia.

Seminaarista saa aina paljon ajattelun aihetta ja konkreettisia vinkkejä, riippumatta siitä, missä kohdassa omassa elämässään onkaan. Tapahtuman tarjonta on hyvin runsas.

Olen ollut mukana useamman kerran ja olen katsonut seminaarin puheita myös tallenteiden muodossa. Täysii-seminaarissa minulle merkitsee paljon tapahtuman kokonaistunnelma.

Olen kiinnostunut ihmisistä ja tehnyt pitkään koulutuksia, joten on kiinnostavaa kuulla puhujien tarinoita heidän omista elämänpoluistaan.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?

Odotan, että saadaan isolla porukalla kokoontua ja jakaa ajatuksia. Odotan kaikista eniten kohtaamisia ja uusiin ihmisiin tutustumista. Livetapahtuman tunnelmaa ei korvaa mikään, sillä se tunnelma on jotain niin erityislaatuista, ettei sitä voi purkittaa.

Omalta puheeltani odotan rennon energistä ja inspiroivaa tunnelmaa. Odotan puhettani innolla ja toivon, että pystyn välittämään sen, mitä annettavaa juuri minun tarinallani on.

Menetyksestä menestykseen – vastoinkäymiset voitoksi

Lotta Ansakorven elämä romahti yhden puhelinsoiton seurauksena vuonna 2016. Siitä alkoi kujanjuoksu aikaa vastaan, joka päätyi valtaviin velkoihin, ahdistukseen ja oli lopulta viedä häneltä hengen. Terapeutti, teatterialan ammattilainen ja kirjailija Lotta Ansakorpi on kuitenkin tunnettu sinnikkyydestään, joten hän nousi kerta toisensa jälkeen jaloilleen ja rakensi elämänsä uudelleen. Tästä syntyi myöhemmin sekä kirja, että kokonainen tapahtumakonsepti. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Lotta kertoo miten käänsi vastoinkäymiset voitoksi, kertoen samalla hänen asenteestaan elämää kohtaan. Vastoinkäymisiään ei voi valita, mutta asenteensa voi. Kun tietoisesti valitsee kadun aurinkoisen puolen, näkee kirkkaammin mihin suuntaan on menossa. Vaikeita tunteita ja tilanteita ei kannata pelätä, elämän kuuluukin tuntua. Niin kauan kun on elossa, on toivoa. Tärkeää on tunnistaa se seuraava askel, joka pitää ottaa. Kaikkea ei tarvitse, eikä edes pysty tehdä kerralla.

Lotta Ansakorpea haastatteli Anni Diaz.

Artikkelin kirjoittaja Toimitus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.