Mitä asenne sinulle merkitsee?
Asenne merkitsee minulle omien arvojen mukaista positiivista, aktiivista olemista ja toimintaa. Usein ihmisten asenteista huomaa, mitkä ovat heidän arvonsa. Asenne on omien arvojen kanssa linjassa olevaa toimintaa.
Pidän itse mielessä sen mihin uskon, mitä haluan olla niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Kun haluan olla hyvä ihminen ja onnellinen, niin se näkyy asenteena miten kohtaan ihmisen, miten näen itseni ja muut. On helppo olla autenttinen ja oma itsensä.
Toisten tuomitseminen on helppoa. Asenteella voi kuitenkin päättää ja vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan ja minkälaisia valintoja tekee.
Millainen voima asenteella on?
Asenteella on kaiken kattava voima. Asenne on se mitä muut ihmiset aistivat sinusta ja mikä on eteenpäin vievä energiasi. Sen energia kattaa kaiken. Se voi olla niin hyvässä kuin huonossa, se ohjaa elämää tai voi viedä jopa taaksepäin.
Asenne vaikuttaa myös siihen, miten ympäristö suhtautuu sinuun ja miten sinä suhtaudut ympäristöösi ja elämään. Asenne määrää polkusi elämässä. Pystyt hallitsemaan sitä, kun sinulle on selkeää mitä haluat.
Jos sinulla on positiivinen asenne, muttei tiedä mitä haluat sillä tehdä, voit jäädä jumiin. Kun tiedät mitä haluat ja sinulla on hyvä asenne, se auttavat sinut kohti unelmia. Asenne määrittää paljon askeleita arjessa.
Milloin asenteesta on ollut sinulle hyötyä?
Tosi monessa tilanteessa. Omaan identiteettiin liittyvän häpeän olen vaihtanut tietoisesti omaksi voimaksi ja rohkeudeksi. Aiemmin piilottelin sitä, nyt olen päättänyt tuoda sen esiin. Asenne on auttanut tässä.
Ennen minulla oli asenne, että kun saan sukupuolen korjattua ja mahdun miehen muottiin, voin sujahtaa heteronormatiiviseen muottiin kertomatta kenellekään. Sukupuolenkorjausprosessi myötä en kuitenkaan enää halunnut olla sellainen mies, miten yhteiskunta miehen määrittelee.
Naisen roolista syntynyttä ahtautta ja riittämättömyyden kokemusta en halunnut siirtää mukaan uuteen rooliin. Tällöin tein päätöksen riittää itselleni miehenä ja määritellä omannäköisen mieheyden.
Mitä pidemmälle prosessissa pääsin, ymmärsin, että riittämättömyyden tunne on mukana molemmissa puolissani. Ja mitä paremmin tämän ymmärsin, sitä enemmän halusin olla minunkaltainen mies, enkä kenenkään muiden määritelmien mukaan.
Miten asenteesi on muuttunut elämäsi aikana?
Asenteeni on muuttunut myös muita kohtaan. Ennen oma kipuni aiheutti sen, että näin muut tosi tuomitsevina. Kivun kautta näin itseni muiden silmissä uhrina.
Mitä enemmän uskoin siihen, etteivät ihmiset usko minua, sitä enemmän ajatuksistani tuli totta. Uskoin ja koin, että ihmiset tuomitsevat ja arvostelevat. Kun kävin psykologilla, parin vuoden jälkeen totesin hänelle, että on ihmeellistä, kun ihmiset eivät enää tuomitse minua ja psykologi vain naurahti, ”Eikö ole jännää, että kun hyväksyy itse itsensä niin ympäristökin hyväksyy sinut.”
Meidän uskomuksemme luovat meidän todellisuutemme. Vanhalla asenteella tulkitsin muiden katseesta, että nyt se miettii sukupuoltani, vaikka voi hyvin olla, että ihminen vain ihaili päälläni olevaa hupparia.
Olen oppinut, että mitä vähemmän tuomitsen itse itseäni, sitä vähemmän muut tuomitsevat minua. Kun olen näin itseni muista erillisenä, muut ovat kohdelleet minua erilaisena. Ja kun aloin nähdä itseni muissa, muutkin alkoivat hyväksyä minut.
Kun vihdoin uskalsin omistaa oman tarinani ja kun päästin irti erillisyyden tunteesta, niin energia, jolla menin tilanteisiin, muuttui. Aloin mahtua joukkoon paremmin.
Moni vähemmistön edustaja usein kokee olevansa ympäristössä, joka ei hyväksy heitä. Usein oma uskomus kuitenkin luo tämän kokemuksen, eikä ympäristö.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Milloin asenne on ollut elämässäsi vahvasti läsnä?
Yksi esimerkki tulee työstäni. Asenteeni on, että muutos tapahtuu siellä, missä minua ei kaivata. Työssäni kouluttajana en lähde hakemaan hyväksyntää ja mukavuutta, lähden tekemään muutosta.
Usein, kun päädyn puhumaan koulutustilaisuuteen, koen, että joukossa on myös ihmisiä, jotka eivät haluaisi siellä olla. Silloin hakeudun sinne, missä tämä torjuva energia on. Mukavuusalueella ei voi saada aikaiseksi muutoksia.
Syrjintää on, koska ihmisillä ei ole oikeaa tietoa. Jos et täysin ymmärrä, et voi täysin luottaa. Ja silloin mieli lähettää meille signaalia vaarasta. Halutaan pois uudesta ja vieraasta. Se on kuitenkin hedelmällisin paikka työskennellä ja siellä koen, että muutos tapahtuu.
Kun kohtaan ihmisen, joka on varuillaan kanssani, annan tilaa hänen tunteilleensa. Tämän seurauksena hän antaa tilaa minun tunteilleni. Kun annan hänen tulla nähdyksi, hän kykenee näkemään minut.
Syyllistäminen tai tuomitseminen herättää ihmiset luomaan omaa puolustustaan. Se on kieli, joka estää ymmärtämisen ja kuuntelun sekä katkaisee yhteyden ihmisten väliltä. Häpeätutkija Brene Brown on sanonut: ”Häpäisemisellä tai tuomitsemisella ei voi muuttaa ihmisten toimintaa.”
Jos pystyt olemaan hetkessä omista kivuliaista kokemuksista huolimatta ja hyväksyä toisen sellaisena, kuin hän on. Silloin hän haluaa myös nopeammin hyväksyä sinut. Itse voi vapautua vain sillä, että on valmis vapauttamaan toiset. Oli kyse tuomitsemisesta tai mistä muusta tunteesta tahansa.
Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaa kehittää omaa asennettaan?
Jos haluat kehittää asennettasi, aloita tarkkailemalla omia ajatuksiasi ja ovatko ne sinulle eduksi vai haitaksi. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle.
Selkeytä kuka haluat olla ihmisenä ja mitä haluat elämältä. Tämän jälkeen voit tarkistaa, onko omat ajatukset itsestä ja toiminnasta linjassa toiveidesi kanssa. Ajattelisiko tai toimisiko tällainen ihminen näin?
Tarkkaile omia ajatuksia ja uskalla kohdata itsesi täysin. Oman mielen, ajatusten ja tunteiden kontrollointi on omassa asenteessa isossa roolissa.
Minkälaisia vaaroja asenne voi tuoda mukanaan?
Jyrkät omat asenteet voi aiheuttaa ennakkoluuloja ja empatian puutetta. Oma asenne vaikuttaa aina tilanteeseen ja sitä pitää osata muuttaa sen mukaan missä tilanteessa on ja ketä kohtaa.
Itse olen joskus luonut omasta häpeästä sellaisen ylpeyden ja itsearvon, että en anna enää muiden kohdella minua väärin. Silloin voi unohtaa, etteivät toiset tee pahuuttaan niitä virheitä, joita saatat kokea oman arvon alentamiseksi. Jos on kovin itsevarma asenne voi unohtaa, että toinen ihminen kokee olonsa epävarmaksi seurassasi.
Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?
Ensiksi täytyy kertoa, miten kuulin Täysii-seminaarista ensimmäisen kerran. Olin Passion for Success -seminaarissa, jossa tein päätöksen, että luon unelmistani totta ja minusta tulee puhuja ja kouluttaja. Harjoitusta varten meidän piti valita pari itsellemme. Saimme ohjeeksi kirjoittaa ja määritellä tavoitteet, ja mitä haluamme saavuttaa seuraavan viiden vuoden aikana.
Kirjoitimme tavoitteemme itsellemme ylös. Sitten jaoimme kirjoittamamme parillemme. Kerroin, että haluan ammattipuhujaksi. Harjoitusparini paljastui Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopiksi, joka jakoi omat tavoitteensa mm. olla yhden suurimman inspiroivan seminaarin järjestäjä. Todettiin yhdessä, että ehkä tässä oli joku syy, jonka takia kohdattiin.
Olen ollut Täysii-seminaarin yleisössä kahdesti, vuosina 2018 ja 2019. Koen, että Täysii-seminaari luo uudenlaista tulevaisuutta ja yhteiskuntaa Suomeen. Uutta kulttuuria, jossa keskitytään kokonaisvaltaiseen menestymiseen, eikä vain uraan ja koulutukseen, vaan myös henkisen menestymiseen.
Täysii-seminaari on ollut minulle inspiroiva, yhteisöllinen ja voimaannuttava kokemus. Aina on tavannut ihmisiä, joiden kanssa on yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Siellä on helppo lähestyä ihmisiä. Muualla ei jaeta omia kasvukipuja, mutta Täysiin yhteisöllisessä, aidossa, inhimillisessä ja avoimessa ilmapiirissä se onnistuu.
Täysii-seminaarin puheenvuoroista on erityisesti jäänyt mieleen Toni Niemisen puheenvuoro. Samaistun hänen tarinankerrontaansa ja urheilutaustaansa. Hän on lahjakas ja aito puhuja. Vaikka puhuttiin rankoista asioista, hän osasi luoda kepeän tunnelman.
Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?
Odotan Täysii-seminaarilta sellaista koronan jälkeistä uudelleen syntyä ja eheytymistä, sillä tilanne on laittanut monet kohtaamaan itsensä uudella tavalla. Olemme joutuneet pysähtymään, joten puhujatkin ovat varmaan saaneet omiin puheisiinsa uutta syvyyttä tästä ajasta.
Omalta puheeltani odotan, että voin tarjota yleisölle voimaantumista, positiivisuutta ja uskoa. Nautin siitä, että pääsen kohtaamaan ihmisiä pitkästä aikaa.
Häpeän kohtaaminen ja kestävä hyvinvointi
Ihminen on laumaeläin, mutta miten ihmisten joukkoon kuulumisen tarve on kääntynyt meitä vastaan? Omien heimolaisten elämänohje “yritä mahtua joukkoon” on luonut hylätyksi tulemisen, epäonnistumisen ja häpeän tunteista petoeläimiä, joita nyt yritämme välttää oman onnemme kustannuksella. Transsukupuolinen ihmisoikeuskouluttaja ja rauhankasvattaja Dakota Robin puhuu joukkoon kuulumisen vaaroista ja siitä miten itsetuntemuksen kautta voi vapautua yhteiskunnan ja muiden ihmisten kontrollista. Ihmiset jotka eivät uskalla elää omaa elämäänsä omilla ehdoillaan, eivät myöskään halua muiden sitä tekevän. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Dakota kertoo, miten vapauden vierestä seuraaminen synnyttää katkeruutta, vihaa ja pelkoa, johtaen muiden arvosteluun, syrjintään ja äärimmäisissä tapauksissa jopa viharikoksiin. Dakota kiertää ympäri maailmaa opettaen miten vapautua itseinhon, riittämättömyyden ja häpeän tunteista. Hänellä on kokemusta mm. psykologien, lääkäreiden, poliisien, kansanedustajien ja isojen kansainvälisten yritysten johtajien kouluttamisesta. Dakota tunnetaan positiivisena tulevaisuuden johtajana, joka haastaa ja inspiroi ihmisiä olemaan autenttisia sekä elämään häpeästä vapaina.
Dakota Robinia haastatteli Anni Diaz.