Mitä asenne sinulle merkitsee?

Asenne on elämäntapa ja valinta. Jokainen voi itse vaikuttaa, haluaako nähdä lasin puoliksi täynnä tai puoliksi tyhjänä. Asenteensa voi siis valita.

Akateemisen tutkimuksen pohjalta asenne jakautuu jumiutuvaan sekä kasvun asenteeseen. Jumiutuva asenne on usein negatiivinen. Kasvun asenteessa taas suhtaudutaan, että voin oppia ja ottaa itse vastuun.

Kun mennään tutkittuun maailmaan, ihan kaikista paras teos on Carol S. Dweck Mindset – Menestymisen psykologia -kirja, jota suosittelen kaikille asiakkailleni. Hän vetää yhteen akateemisen tutkimuksen asenteesta. Siinä hän tuo esille, että asenne jakautuu kahteen: jumiutuva/ asenteeseen (usein negatiivinen, jää jumiin) ja kasvun asenne (jolloin suhtautuu, voin ottaa opiksi ja voin itse ottaa vastuun omasta kasvamisesta).

Millainen voima asenteella on?

Asenteen voima on järisyttävä. Tätä voi miettiä älyn ja tunteen kautta, että oletko norsun selässä oleva ratsastaja vai norsu. Mikä voima on norsulla ja mikä on ratsastajan voima pidellä norsua. Asenne on todella syvällä meidän tunnemaailmassamme.

Milloin asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Asenteesta on ollut minulle hyötyä ihan jokaisessa tilanteessa. Esimerkiksi silloin, kun tein kalleimman mokani työelämässäni vuonna 2005.

Vastasin silloin Nokialla kymmenen tehtaan tuotantolinjoista ympäri maailmaa. Juuri joulusesongin alla, keskellä yövuoroa koko Unkarin tehdas pysähtyi ja seisoi 24 tuntia. Juurisyy tähän oli se, että järjestelmäpäivityksessä oli jäänyt klikkaamatta yksi kohta. Ja minä olin se, joka vastasin tästä. 10 miljoonaa hävisi tämän seurauksena ja minä jouduin raportoimaan tästä.

Asenteeni tilanteessa oli, että kehitetään systeemi niin hyväksi, ettei tällaista virheittä koskaan enää tapahdu. Olisin voinut jäädä surkuttelemaan tapahtunutta, kuinka ollaan maksettu palvelusta ja joku on tehnyt virheen. Mutta otin heti asenteen, että tämä virhe tapahtui kerran ja otetaan siitä opiksi. Luotiin sen pohjalta uusi prosessi, joka estää vastaavan jatkossa. On inhimillistä tehdä virheitä, mutta sitä samaa virhettä ei tehdä kahta kertaa, muuten siitä ei ole otettu opiksi.

Miten asenteesi on muuttunut elämäsi aikana?

Asenteeni on muuttunut yhä enemmän toisia huomioon ottavammaksi. Ensisijaisesti mietin, miksi ihminen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. En enää osaa ottaa hernettä nenään. Lähden siitä liikkeelle, että ihmisellä on joku syy, miksi hän toimii kuin toimii, sen sijaan, että lähtisin syyttelemään.

Tuleeko mieleesi jokin tarina elämästäsi, jossa asenne on ollut vahvasti läsnä?

Olen ollut mukana perustamassa moottoripyöräyhdistystä, jonka tiimoilta teemme hyväntekeväisyystyötä ja se on toimintamme kantava voima. Osallistumme erilaisiin talkoisiin.

Vedimme tällä moottoripyöräporukalla valokuitukaapelia rakentamaamme kurssikeskukseen. Ojaan upotettiin kaapeli, joka tarvitsi suojakseen putken. Tämän putken asentaminen kaapelin päälle oli tavattoman työlästä. Olimme varanneet tälle työlle kaksi päivää 20 hengen porukalla.

Mietin, miten tämän voisi tehdä helpommin ja fiksummin. Keksin, että otetaan moottoripyörä alle ja tämän seurauksena vedettiin kaapelit putkiin 1,5 h sen sijaan, että siinä meni kaksi päivää. Porukka oli melko tyytyväisenä tästä.

Oma asenne elämässä on, että ennen aloittamista pysähdytään ja mietitään, miten asian voisi tehdä fiksummin. Isossa kuvassa tämä on tuonut elämään paljon hyvää fiilistä, kun löytyy tapa tehdä fiksummin. Kerrannaisvaikutuksia on myös ympärillä oleviin ihmisiin, eli hyvä olo leviää ja moninkertaistuu.

Miten asenne syntyy?

Minulla on se käsitys, että asenne on lähtökohtaisesti jotain sellaista, jota saat syntymässä. Se on kuin luontaiset taipumukset, vaikea selittää. Lapsuuden ajan kasvatus heikentää tai vahvistaa asennetta. Voi olla, että lapsena olisi kasvun asenne, mutta kasvuympäristössä on jumiutunut asenneilmapiiri, jolloin vasta aikuisena jonkun kriisin kautta oppii kasvun asenteen.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaa kehittää omaa asennettaan?

Pysähdy miettimään miksi ajattelet asiasta niin kuin ajattelet.

Esa Saarinen puhuu ajattelun ajattelusta ja ajattelu potenssiin 3. Silloin et reagoi tunteella vaan pysähdyt miettimään ja tarkkailemaan, miksi syntyi tällainen tunne. Silloin ei tarvitse montaa minuuttia käyttää, että on saanut itsestään paljon informaatiota ja pystyy tekemään uuden suunnitelman tunteella reagoinnin sijaan.

Opettaja tulee, kun oppilas on valmis. Tarvitsemme ulkoapäin tulevia sysäyksiä muuttuaksemme. Usein nämä sysäykset ovat jollain tavalla järkyttäviä, jolloin ne pysäyttävät meidät miettimään. Jos asenne on kohdallaan, ihminen ottaa opikseen. Jos asenne on jumiutunut, silloin syyttää muita tilanteesta.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Silloin oli henkilökohtaisen kasvun vaihe vahvana, vietin sapattivuotta ja Täysii-seminaari putkahti jostain tietoisuuteeni.

Olen ollut mukana Täysii-seminaarissa varmaan neljänä tai viitenä vuotena. Koen tapahtuman erittäin hyvänä. Mitään vastaavaa ei Suomessa ole. On hienoa kuinka paljon ihmiset ovat omasta henkilökohtaisesta kasvustaan kiinnostuneita. Täysii-seminaarille on tilausta ja sille on paikka.

Erityisesti mieleen on jäänyt Joni Jaakkolan puheenvuoro. Joni tuli huppari päälle lavalle. Kaverin aitous pysäytti ja hän puhui sydämestään. Samaistuin hänen tarinaansa.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?

Odotan jälleen kerran innostunutta porukkaa. Täysii-seminaareissa on aina mennyt kaikki niin hyvin, että odotan saman tyylin jatkuvan.

Omassa puheenvuorossani yritän luoda semmoisen ilmapiirin ja ajatuksen ihmisille, että kaikki on mahdollista.

Kenen elämää sinä elät – ihannekuvasta omaan minään

Työelämässä parhaiten viihtyvät ja omien kriteereidensä mukaan menestyvät ihmiset ovat tunnistaneet oman vahvuuspotentiaalinsa. Jokaisella meistä on luontainen ajattelutyyli, jota on hankala muuttaa. Eikä sitä edes kannata muuttaa, vaan se kannattaa valjastaa täyteen potentiaaliinsa. Syntyy uudenlainen myönteinen asenne elämään ja omaan itseensä. Vahvuuspotentiaalin tunnistaminen vaatii hieman pysähtymistä ja itseensä tutustumista. Se kannattaa aloittaa oman ajattelutyylin ymmärtämisellä. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan valmentaja ja kirjailija Jari Saarenpää kertoo oman tarinansa kautta, miten elämä muuttuu, kun alat toimimaan omilla vahvuuksillasi. Lapsuudenajan kasvatusympäristö johti Jarin ensimmäiselle työuralleen diplomi-insinöörinä – kyseessä oli tarve näyttää omille vanhemmilleen, että on riittävä. Tämä johtui siitä, että oli aina kerrottu ja näytetty, missä on heikko tai toimii huonosti. Nykyään Jari valmentaa uusia valmentajia vahvuuspotentiaalin hyödyntäjiksi. Pitkä kansainvälinen johtamiskokemus sekä teorian päälle perspektiiviä tuova oman elämän muutos sysäävät muutoksen liikkeelle myös kuulijoissa.

Jari Saarenpäätä haastatteli Anni Diaz.

Artikkelin kirjoittaja Toimitus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.