Mitä asenne sinulle merkitsee?

Asenne merkitsee minulle todella paljon, se on valtavan iso asia. Se on tärkeä vaikuttaja oman elämänlaadun kaikkinaiseen kokemiseen. Meillä on monia erilaisia asenteita eli suhtautumistapoja asioihin.

Asenne vaikuttaa siihen, miten kokee itse oman elämänsä. Asenne on meidän mielessämme, alitajunnassa, tiedostamattomaan mieleen kerääntyneiden asioiden, uskomusten ja kokemusten summa. Se on opittua ja siksi sitä voi tiedostaessaan ja halutessaan myös muokkaamaan haluamiltaan osin.

Millainen voima asenteella on?

Asenteen voima on valtava, koska se vaikuttaa meidän elämänlaatuumme ja siihen, miten koemme elämämme. Kun tämän tiedostaa, voidaan asennetta korjata ja parantaa omaa kokonaisvaltaista elämänlaatua.

Emme voi vaikuttaa moniinkaan asioihin, joita elämässämme tapahtuu. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme niihin eli asenteeseemme.

Milloin asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Asenteesta on ollut hyötyä aina, koko elämäni ajan. Olen miettinyt, että vaikka olen köyhistä oloista kotoisin, jotkut luontaiset asetukset ovat olleet niin, että olen nähnyt elämässä myönteiset puolet. Olen ollut utelias ja tietoisen sinisilmäinen.

En halua nähdä rajoituksia tai esteitä. Mahdoton on mahdollista, jos sen eteen tekee töitä ja haluaa nähdä vaivaa. Olen mennyt uteliaalla ja oppivaisella asenteella eteenpäin, vaikka muut ovat kyseenalaistaneet ja huomautelleet uhkista ja mahdollisuuksista. Koen lähtökohtaisesti elämän mielenkiintoiseksi ja hyväksi.

Elämässäni on ihan saman lailla vaikeuksia ja haasteita kuin muillakin. En jää pitkäksi aikaa rypemään pohjamutiin vaikeuksien kohdatessa. Mielen voimalla käännän asiat valoksi, mahdollisuuksiksi ja voimaksi, jolloin toivun niistä nopeasti. En menetä vastoinkäymisissä uskoani elämään ja hyvään. En jää katkeraksi tai vihaamaan, vaan käyn kaikki tunteet läpi silloin kun ne nousevat, niin kiukun, vihan kuin vitutuksenkin. Niiden kantaminen pitkän aikaan on eniten vahingollista itselleni. Siksi on tärkeä muistaa, että asenne ei ole perittyä, se on opittua.

Miten asenteesi ovat muuttuneet elämäsi aikana?

En koe, että asenteeni olisi juurikaan muuttunut. Kolmekymppisenä kiinnostuin mielenvoimasta ja aloin lukea aiheesta. Sain silloin kosketuksen siihen, että voin vaikuttaa elämääni oman mieleni kautta. Vuosien myötä olen tiedostanut asiaa enemmän. Lähtökohtaisesti ei varmasti ole paljon muuttunut, mutta nyt tiedostan paremmin. Kun tulee vaikeita hetkiä, silloin erityisesti ruuvaan omia mielen asetuksia ja asennettani.

Tuleeko mieleesi jokin tarina elämästäsi, jossa asenne on ollut vahvasti läsnä?

Ihmissuhteissa, kuten esimerkiksi työssä vaikeassa tilanteessa jonkun ihmisen kanssa. Jos on esim. tullut haukutuksi tai jäänyt muuten toisen tunteiden kohteeksi. Kun on oppinut ymmärtämään, että toisella on silloin paha olla. Ja ettei minun pidä ottaa niitä henkilökohtaisesti ja itseeni.

Ja jos toisella on ahdas maailmankuva, tiedostan, ettei minun tarvitse olla siellä. Tämän tiedostaminen on auttanut, ettei muiden haukut ole enää pitkään aikaan vieneet yöuniani.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaa kehittää omaa asennettaan?

Oman asenteen kehittäminen alkaa havainnoimisella ja tiedostamisella. Pohtimisella, onko jotain sellaisia kohtia, joita voisi itse korjata tai korvata elämässään.

Jos tunnistaa, että joku asia haittaa omaa hyvinvointia ja omaa elämänlaatua, eteenpäin menemistä. Ensin oma suhtautuminen pitää pystyä tiedostamaan. Se ei ole helppoa, jos ei ole näistä asioista koskaan kuullut. Rakastumme myös omiin ajatuksiimme. Tärkeintä on siis ensin tunnistaa oma suhtautuminen eri asioihin, ihmisiin, maailmaan jne.

Ehkä nopeinta ja helpointa on aloittaa korvaamaan asennetta paremmalla. Pakottaa ei voi huonoa asennetta pois. Esimerkiksi parisuhde on herkullinen paikka aloittaa oman asenteen testailu, sillä siellä ollaan niin avoimena ja lähellä toisen kanssa.

Asenne pitää tiedostaa ja havainnoida sitä, jos haluaa sitä muuttaa. Tarvitaan aitoa halua ja tahtoa, että on motivaatiota toistaa ja toimia eri tavalla. Uusi asenne ei mene kerralla alitajuntaan, kun vanha malli on vahvana, vaan tarvitaan toistoa. Ja näitä uusia asenteita tarvitsee vaalia ja vahvistaa, että ne ohittavat ne vanhat.

Mitä asennetta korjaamalla voi saavuttaa?

Korjaamalla asennettaan saa parempaa elämänlaatua ja hyvinvointia. Vapaudut irti turhista taakoista, krooniset sinua kalvavat asiat, kuten kyynisyys, katkeruus, aggressiivisuus vähenevät ja niiden kestoaika lyhenee. Näitäkin tunteita ja kokemuksia saa olla, mutta jos ne pääsevät kroonistumaan, ne erittävät stressihormonia. Ja tiedetään, ettei se tee hyvää ja keho lopulta reagoi siihen.

Elämänlaatu paranee, kun pääset turhasta mielentaakasta eroon. Se tuo keveyttä, vapauttaa resursseja iloon ja ihaniin rakkaudellisiin asioihin. Hyvä vahvistaa hyvää.

Asennettaan korjaamalla voi parantaa ja helpottaa ihmissuhteita. Sinun ei tarvitse suojautua, eikä pitää yllä suojamekanismeja tai varjella itseäsi jatkuvasti. Voit olla enemmän sinä itse, sellaisena kuin olet, haavoittuvana. Myös suhtautuminen itseensä on lempeämpää ja armollisempaa.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Ensimmäisen kerran olin mukana Täysii-seminaarissa vuonna 2016. Olin kuullut Täysii-seminaarista Hidasta elämää -yhteisön kautta, sillä aloittelin silloin siellä bloggaajana. Ihastuin tapahtumaan ja tämän jälkeen olen ollut mukana joka vuosi.

Täysii-seminaari on yksi hienoimmista, jollei hienoin tapahtuma, jossa olen ollut. Koen mielenkiintoiseksi sen, että joka vuodella on teema, jonka alla eri näkökulmia siihen. Mukana on erilaisia puhujia, joilta kaikilta oppii jotain.

Täysii-seminaarissa on oma erityinen fiiliksensä. Ihmiset ovat mukana avoimella asenteella, oppimassa ja fiilistelemässä tunnelmaa. Kokemus on aina voimauttava.

Mieleen on erityisesti jääneet hauskat puheen vuorot Sampo Kaulaselta ja Sampsa Simpaselta, sillä olen huumorin ystävä. Miia Moision puheenvuoro toiselta tunnelman laidalta ja kuinka hän oli esityksensä rakentanut. Sekä Sanna Kämäräisen itkettävä ja koskettava puheenvuoro, rehellinen ja konstailematon oma tarina hyvin kerrottuna.

Kun oma markkinointi ei ollut kunnossa, Hjallis Harkimon puheenvuoro jäi ikuisesti mieleen. Hän sanoi puheenvuorossaan, että hän oli Suomen kuuluisin ja eniten mediassa oleva yksinpurjehtija ennen kuin oli purjehtinut yksin metriäkään. Se kolahti ja oivallutti, että pitää uskaltaa lähteä myymään ja tarjoamaan palvelujaan.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?

Odotan Täysii-seminaarilta jälleen mielenkiintoisia näkökulmia aiheeseen, joka on lempiteemani. Toivon, että pystyn oman esityksen tuomalta jännitykseltä seuraamaan muiden puheenvuoroja, sillä minua kiinnostaa miten he lähestyvät Asenne-teemaa. Onneksi kuitenkin tulee tallenteet, jos tutisuttaa niin, ettei voi seurata muiden puheenvuoroja.

Odotan myös sitä fiilistä, josta Täysii-seminaarissa puhuneet kollegat ovat kertoneet. He ovat kertoneet uskomattomasta tunnelmasta, joka siellä vallitsee.

Omalta puheenvuoroltani toivon, että pystyn olemaan auki, avoimena ja jakamaan avoimesti. Toivon, että sen myötä syntyy yhteys ja yleisö saa oivalluksia itsestään. Haluan antaa ja jakaa näkemyksiä ja kokemuksia, ja jos niistä on kenellekään hyötyä, se on hienointa mitä ikinä voi tapahtua.

Asenne on ässä – mielen uudelleenohjelmoinnin mahdollisuudet

Aineellisesti köyhistä oloista sinisilmäisenä ja takki auki maailmaan omaa juttuaan etsimään lähtenyt Eija Hinkkala kertoo TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan asenteen merkityksestä ja korjaamismahdollisuudesta. Asenne on mielen asia ja meistä jokaisella on mahdollisuus valita omansa. Kirjailija ja valmentaja Eija Hinkkala toteaa, että mielemme vaikuttaa meihin vahvemmin kuin mikään muu. Pahassa ja hyvässä. Se vaikuttaa siihen, miten koemme elämämme, miltä se meistä tuntuu. Asenne on matkamme varrella opittua, joten voimme oppia sitä myös kehittämään. Kun korjaat asenteesi myönteisemmäksi, virtaavat energiasi vahvana ja vapaana. Olet ilo itsellesi ja muille. Olet enemmän. Eija on kirjoittanut mielen ja asenteen uudelleenohjelmoinnin mahdollisuuksista, menetelmistä sekä hyödyistä kirjan Sinä olet enemmän – palavalla sydämellä kohti omaa juttua.

Eija Hinkkalaa haastatteli Anni Diaz.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin puheet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.