Mitä asenne merkitsee ja miten asenne elämään ilmenee?

Asenne merkitsee sitä, että voin milloin tahansa valita suhtautumiseni. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, asenne pitäisi väkisin kääntää johonkin tiettyyn suuntaan. Riittää, että tiedostan mikä on minun asenne elämään ja eri tilanteisiin, jolloin voin suunnata energiani sinne, mikä tuntuu tarkoituksenmukaiselta.

Yhtenä hetkenä asenteeni voi olla hyväksyvä, ymmärtäessäni, että minun pitää levätä. Toisena hetkenä asenteeni voi taas olla enemmän eteenpäin vievä.

Millainen voima asenteella on?

Asenteella voi paradoksaalisesti olla kaikki mahdollinen voima. Kaikki ulkoisen maailman asiat eivät muutu oman mielen mukaisesti, mutta sisäisessä maailmassa voi tehdä muutoksia. Kun tiedostaa, missä on nyt, ottaa tilanteen vastaan, eikä vastusta sitä, pystyy virtaamaan elämän kanssa.

Ulkomaailman kanssa törmäyksiä aiheuttaa vastustaminen. Jos ei uskalla ottaa tätä hetkeä ja kokemusta vastaan sellaisena kuin se on, alkaa energian virtaus tökkiä, eikä energia virtaa ulkomaailmankaan suuntaan.

Millaisissa tilanteissa asenteesta on ollut sinulle hyötyä?

Asenne on auttanut ylittämään monia vastoinkäymisiä, kun olen halunnut päästä kohti unelmia tai tavoitteita.

Kun ratsastin kilpaa, valmentajani saattoi toisinaan hieman sekoittaa pakkaa, etten jumittuisi samoihin toimintamalleihin. Alkuun turhauduin, mutta sitten opin, että tämä valmentajan tapa viedä minua uudelle tasolle. Oivalsin, että kun olen hämmentynyt, enkä ymmärrä jotain, olen oppimassa jotain uutta, vaikken vielä tiedä mitä.

Uupumukseni aikoihin elämä alkoi näyttää, että olisi aika hiljentää. Tajusin ensimmäisistä merkeistä, kuten paniikkikohtauksesta, että tällä on hyvä tarkoitus ja jotain tarvitsee muuttaa. Valitsin suhtautua niin, että tämä on lahja ja tällä on tarkoitus.

Koen, että uupumukseni antoi minulle paljon ymmärrystä siitä, mitä tarvitsen, sekä siitä, miten ihminen toimii. En harmittele, että miksi uuvutin itseni, vaan koitan ammentaa kokemuksestani mahdollisimman paljon ymmärrystä. Koen, että se on ollut iso asennevalinta.

Onko sinun asenne elämään muuttunut vuosien varrella?

Uupumukseni muutti aika paljon, ennen sitä minulla oli vain eteenpäin pyrkimisen asenne. Ajattelin, että kun teen oikein paljon, saavutan paljon.

Uupumuksen myötä aloin ajatella, että elämä on tässä jo nyt, eikä vasta saavutusten myötä. Ymmärsin myös, että voin itse asiassa paljon vähemmällä tekemisellä saada aikaiseksi paljon enemmän, kuin aiemmin.

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.

Tuleeko mieleesi jokin tarina elämästäsi, jossa asenne on ollut vahvasti läsnä?

Ajattelen, että vaikka voin valita asenteen, annan myös elämän kannatella minua.

Tunsin toipumisprosessissani paljon vaikeita tunteita, kuten yksinäisyyttä. Soittelin ystäviäni läpi, että voisiko joku tulla luokseni, mutta kukaan ei kuitenkaan tullut. Menin sänkyyn makaamaan ja huusin sieltä, että on paha olla, en tiedä mitä tekisin, voisiko joku auttaa. Hetken kuluttua tuntui, kuin päälleni olisi laskettu pehmeä peitto ja silitetty, että kaikki on hyvin. Iltaan jäi levollisuus ja oli hyvä olla yksin.

Minulla ei ole uskonnollista taustaa ja aina on opetettu, että älä usko mihinkään näkymättömään. Minulle on kuitenkin syntynyt luottamus ja usko, että minua kuunnellaan tuolla jossain ja voin pyytää apua. Teen itse mitä pystyn, ja luotan, että elämä tekee osansa.

Onko sinulla vinkkejä ihmiselle, joka haluaisi kehittää omaa asennettaan?

Se alkaa siitä, että tavalla tai toisella lähtee tutustumaan omaan ajatusmaailmaansa, esimerkiksi intuitiivisen kirjoittamisen kautta. Päästää irti kontrollista ja alkaa havainnoida mitä sanoo, ajattelee, tuntee, mihin uskoo ja mitä pitää totena.

Tämän jälkeen on hyvä tutkia mitä näiden takaa löytyy, haluaako yhä pitää niistä kiinni. Ovatko ne omia vai jostain opittuja? Monesti meidän uskomusmaailmamme on peräisin jostain ympäriltämme. Uudet uskomukset löytyvät helpommin ja vanhoista on vaikeampi luopua.

On todella hoitavaa, kun se mikä meillä on itsessä piilossa, tulee nähdyksi ja huomioiduksi.

Pohdi millainen asenne auttaa sinua juuri nyt. Asenteella ei voi muuttaa mustaa valkoiseksi, mutta sillä voi auttaa itseään. Esimerkiksi uimataito ei synny sillä, että päätän osata, mutta voin päättää, että kun harjoittelen tarpeeksi, tulen osaamaan.

Miten asenne elämään näkyy arjessa?

Se mitä ihminen uskoo elämästä, vaikuttaa elämään. Onko elämä sinun puolellasi vai onko se sinua vastaan.

Jos ajattelee, että kaikki tapahtuu omaksi kiusaksi ja että elämä yrittää estää, tulee taisteluasenne tai lamauttava puolustuskanta. Jos taas valitsee, että tapahtunut palvelee jotenkin, ei lähde kertomaan tarinaa, että kaikki menee huonosti hamaan tulevaisuuteen.

Vaikeistakin asioista on mahdollista ajatella, että tämä on yksi kokemus, koen siihen liittyvät tunteet ja sitten lähden tilanteesta eteenpäin.

Millaisia kokemuksia sinulla on Täysii-seminaarista?

Minusta on ihanaa, että on olemassa tällaisia inspiraation lähteitä, jossa sekä lavalla että yleisössä on kiehtovia ihmisiä. Usein koetaan, että asioiden kanssa ollaan hyvin yksin. Yhteen kokoontumalla saamme voimaa siihen, mitä haluamme ajatella ja mihin haluamme uskoa.

Osallistuin ensimmäiseen Täysii-seminaariin vuonna 2012. Tuolloin yksi puhujista oli sairastunut ja joutui perumaan puheensa. Pääsin tuuraamaan häntä ja hyppäsin lavalle puhumaan uskomuksista muutaman tunnin varoitusajalla. Se oli ihana kokemus!

Muistan myös, että Andyn iso inspiraation lähde Elastinen oli sattumalta aikaan samassa hotellissa, poiketen myös seminaarin lavalla ja kuunnellen puheita siinä eturivissä.

TÄYSII 2015 -seminaarissa olin mukana ohjaamassa osallistujille välimeditaation. Olin nähnyt aiemmin vision, että olen pimeässä salissa lavalla ja siellä se toteutui. Tuosta tapahtumasta jäi mieleeni myös Heikki Harjun puhe, jossa hän kertoi ihanaa tarinaa.

Mitä odotat TÄYSII 2021 -seminaarilta ja omalta puheeltasi?

Itsensä kehittämisen maailmassa voi helposti jäädä mielen tasolle, mutta meidän tarvitsee myös tuntea. Muiden puheista toivon, että ne liikuttavat minussa jotakin.

Myös oman puheeni osalta minulle on tärkeää, että se liikuttaisi ihmisiä. En halua vain mielen tasolla inspiroida tai opettaa, vaan haluan, että ihminen pääsee kosketuksiin omien tunteidensa kanssa, löytäen itsestään jotain uutta.

Kun ihminen uskaltaa tuntea ja kohdata itsensä, se on aina askel oikeaan suuntaan. Puhujana minun tulee olla vahvasti yhteydessä itseeni, jotta voin koskettaa ja puhua sydämestä käsin, auttaen näin myös kuulijoita löytämään kosketuksen itseensä.

Muuta suhtautumistasi elämääsi – tee tarinastasi voiman lähde

Jokainen meistä kertoo tarinaa itsestään ja elämästään. Tarinasi ei ainoastaan kerro, mitä sinulle on tapahtunut, vaan myös sen, miten elämäsi käänteisiin suhtaudut. Onko sinun tarinasi taakka vai voiman lähde? Henkisen hyvinvoinnin valmentaja ja kirjailija Katri Syvärinen kasvoi nuorena rajoittaviin uskomuksiin, joista seurasi vuosikausien ylisuorittaminen, uupumus – ja lopulta huikea vapautuminen ja omaan voimaan astuminen. TÄYSII 2021 -seminaarin puheessaan Katri kuvailee, miten tarinasi voi joko kannatella tai rajoittaa sinua ja miten tärkeää on oivaltaa tarinansa mahdollisuudet. Puheen aikana pääset oivaltamaan taianomaisen ja vaikuttavan tavan katsoa tarinaasi uudella tavalla. Katri tunnetaan menestyskirjoistaan Löydä elämän taika ja Vuoden paras päivä sekä Taikaelämää-podcastista, jossa hän jakaa aitoja ajatuksia ihmisenä olemisesta, itkee, nauraa ja inspiroi. Koulutukseltaan Katri on suomen kielen maisteri, NLP-kouluttaja ja joogaohjaaja. Katrin uusin kirja Sinun tarinasi voima ilmestyy vuoden 2021 alussa.

Katri Syväristä haastatteli Anni Diaz.

Artikkelin kirjoittaja Toimitus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

LAHJASI

TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet

Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.