Luominen valjastaa suuren voiman käyttöömme. Maailmamme on juuri sellainen kuin ajattelemme sen olevan.
Kasvatuksen merkitys
Useimmat meistä on kasvatettu asenteella, että meidän on tehtävä kovasti töitä. Ei raha puussa kasva, ei luoja laiskoja elätä, näitä sanontoja riittää. Me raadamme hellittämättä, periksi antamatta, sisustaanhan suomalainen tunnetaan. Osa meistä raataa raskaassa ruumiillisessa työssä päivästä toiseen, työssä joka ei anna mitään iloa tai tyydytystä, mielessään vain päivittäinen elanto ja selviäminen.
Ja jos sukanvarteen pääsee joskus kertymään hieman ylimääräistä, tapahtuu heti jokin ylimääräinen konflikti johon säästöt hukkuvat. Jotkut painavat pitkää päivää euronkuvat ja uraputki silmissään. Arvostamme itseämme ja toisiamme sen mukaan kuinka paljon teemme töitä ja olemme mielestämme juuri niin menestyneitä kuin meillä on työn tulosta eli näkyvää materiaa ympärillämme. Tai sitten me asetamme itsellemme tavoitteita, kenties teemme päivittäin manifestointiharjoituksia, suunnittelemme huolellisesti aikataulumme ja puntaroimme jatkuvasti tekemistemme kannattavuutta.
Tämänkaltaisessa työskentelyssä on tärkeää että muistaa pitää päämääränsä ja tahtotilansa vahvana niin paljon kuin mahdollista. On tehtävä paljon tuottamatonta työtä joka vie aikaa ja energiaa. On saatava useita onnistumisen kokemuksia ennen kuin niin kutsuttu vetovoiman laki alkaa vaikuttaa. Vetovoiman laki tarkoittaa sitä että samankaltainen vetää puoleensa samankaltaista.
Itsekin olen kokeillut kaikkia näitä tapoja päästä elämässä eteenpäin. Pidemmän päälle ne ovat kaikki erittäin raskaita ja stressaavia, olen kokenut eriasteisen loppuun palamisen useita kertoja elämäni aikana. Usein sanotaan että on tehtävä kovasti töitä, mikä on stressaantuneen ihmisen korville täyttä tuskaa.
Luominen – mitä se on?
On kuitenkin olemassa toisenlainen, helpompikin tapa. Mitä luominen siis käytännössä on? Luominen on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain pyytämistä, eli oman tahtonsa ilmaisemista ja sitten vastaanottamista. Tähän pääsemiseksi on tehtävä paljon pohjatyötä, mutta sen jälkeen se on helppoa. Pohjatyö tarkoittaa mm. omien alitajuisten uskomusten tunnistamista ja muuntamista positiiviseksi, itseä koskevien negatiivisten käsitysten muuntamista hyväksyviksi ja arvostaviksi, peloista luopumista, tiedostamattomien päätösten pyörtämistä sekä kiitollisuutta.
Kun kaikki tuo on tehty hyvin ja huolella, on elämän luominen paljon helpompaa. Oikeastaan sinun ei tarvitse tehdä itse paljon mitään vaan maailmankaikkeus tekee sen puolestasi sillä sitä velvoittaa tuo sama vetovoiman laki. On myös helppoa olla keskittynyt hyviin ja positiivisiin sanoihin ja ajatuksiin silloin kun sisälläsi ei ole enää pelkoa tai negatiivisuutta, oikeastaan se tapahtuu lähes automaattisesti.
Ajatusten voima
Se mitä ajattelet tässä hetkessä, on sinulle totta seuraavassa hetkessä. Siksi vain tällä hetkellä on merkitystä. Tämä hetki on nyt-hetki, sitten on seuraava hetki, joka on hetken kuluttua tämä hetki eli nyt-hetki. Se mitä ajattelet ja värähtelet tässä nyt-hetkessä, määrää sen mikä on sinun elämässäsi totta seuraavassa hetkessä, joka on uusi tämä hetki eli nyt-hetki.
Esimerkiksi, jos sinulla on tapana murehtia asioita etukäteen tai pelätä pahinta, silloin todennäköisesti ajattelet enimmäkseen negatiivisia ajatuksia. Kun ajattelet negatiivisesti tässä hetkessä, vedät sen puoleesi seuraavassa hetkessä ja sitä seuraavassa hetkessä, kunnes muutat ajatuksesi, puheesi, asenteesi ja koko energiasi positiivisiksi.
Hyvin usein keskitämme ajatuksemme juuri siihen mitä meiltä puuttuu, kun tulisi olla kiitollinen kaikesta siitä mitä jo on. Silloin voi käydä niin että jo ne olevatkin asiat voivat kadota.
Pelon voittaminen
Jokin aika sitten minulle tapahtui seuraavaa. Olin viettämässä viikonloppua sukulaisteni luona Lieksassa, Pohjois-Karjalassa. Talo sijaitsee itärajan tuntumassa ja siellä vilisee paljon susia, karhuja ja muita petoeläimiä. Tapansa mukaan enoni kertoili koko viikonlopun ajan tarinoita nurkissa pyörivistä susista, jotka ainakin osittain olivat tottakin. Sunnuntai-aamuna olimme lähdössä ja pakkasin autoa valmiiksi pienten koirieni juostessa pihassa vapaina.
Kun tulin ulos auton uumenista, pihassa pyöri suuri sudennäköinen otus, joka jahtasi koiriani. Aluksi tietysti iski paniikki, koska kaikkien mielessä pyörivien susijuttujen jälkeen oletin sen olevan susi. Saman tien minuun iski naarastiikerin vimma! ”Minun koiriani et tapa!”, ajattelin ja aloin jahdata tuota sutta. Se sai toisen pikkukoirani kaadettua maahan, jolloin sain otteen sen hännästä ja näin kaulapannan, se olikin onneksi koira. Samalla portille pysähtyi metsästäjä, joka tuli hakemaan karannutta koiraansa.
Pelko saa pelon toteutumaan
Olen nähnyt vuosien ajan erilaisia susiunia, joille kaikille yhteistä on ollut se että pelkäsin sutta ja yritin pitää sen mahdollisimman kaukana itsestäni. Ajattelen suden edustavan alitajuntaa, sitä pimeää ja tiedostamatonta puolta meissä itsessämme, jota emme halua kohdata koska se on pelottavaa. Tässä susitarinassa olennaista on se että minulla oli tarpeeksi rohkeutta jahdata sudeksi uskomaani otusta keskellä päivää, tietoisesti, tilanteessa jossa vaara olisi voinut olla todellinen.
Kun sitten myöhemmin pohdin tapahtunutta, oivalsin tärkeän asian. Tämän jälkeen alitajunnassani ei voi olla yhtään mitään sellaista, mitä en uskaltaisi kohdata ja katsoa. Pelko on vain tunne siinä missä muutkin tunteet. Mutta koska se uinailee tiedostamattomassa mielessämme, emme voi tietää mitä vastaan taistella. Tämän jälkeen mieleni alkoi toden teolla päästää irti peloista. Tämä näkyi myös kehossani, selkä aukesi ja nikamat poksahtelivat.
Jos todella pelkäämme jotakin haluamaamme asiaa, sen saavuttaminen on vaikeaa, ellei mahdotontakin, ennen kuin pelko on tunnistettu ja voitettu. Silloin vedämme puoleemme vain sen mitä pelkäämme. Esimerkiksi, olen tietämättäni pelännyt, että mahdollisessa parisuhteessa kadottaisin itseni ja vapauttani rajoitettaisiin ja näin on sitten käynytkin. Samoin olen jo lapsena oppinut pelkäämään rahan loppuvan kesken ja melkoista sinnittelyä on elämä ollut. Näin olen itse luonut elämääni puutetta ja yksinäisyyttä.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
Muita häiriötekijöitä – ei luominen aina onnistu
Sen saat mistä luovut. Tuo usein kuultu lauseke pitää sisällään vahvan totuuden. Kun oikein palavasti haluamme jotakin, liitämme helposti asiaan annoksen pakonomaisuutta. Jatkuva vatvominen ja mielessä pyörittely ei vie asiaasi yhtään eteenpäin. Silloin luontainen virtaus katkeaa eikä asia toteudu. Sen sijaan ilmaise tahtosi ja aikomuksesi ja anna se ikään kuin ylempiin käsiin. Yleensä, viimeistään siinä vaiheessa kun olet ratkaissut omat esteesi, käy niin että toiveesi toteutuu.
Pettymykset ovat myös esteenä, ettei luominen aina onnistu halutulla tavalla. Jos olet ponnisteluistasi huolimatta kokenut useita epäonnistumisia, on sinulle saattanut muodostua usko siihen että et onnistu kuitenkaan vaikka kuinka yrität. Koska se on sinun sinulle totta, maailmankaikkeus ei voi muuta kuin huolehtia siitä että saat kokea pettymyksiä edelleenkin, yksi toisensa jälkeen. Voi olla myös niin että todellinen itsesi haluaa sinulle jotain muuta kuin sitä mitä egosi ja mielesi tahtoo.
Usko ja luottamus elämään ja suureen viisaaseen suunnitelmaan on aina eduksi. On turha vertailla omaa elämäänsä muiden elämään koska jokainen elää todeksi vain omaa suunnitelmaansa. On tarkoitus oppia jotakin tärkeää ja siihen voi liittyä jonkin ikävän vaiheen läpikäyminen, esim. vakava sairaus, köyhyys tai julkinen nöyryytys. Tarkoitus on onnistua muuttamaan nuo ikävät vaiheet voitoksemme ja voimavaroiksemme.
Vastustaminen tekee asioista usein vaikeampia
Nämä oppiläksyt kulkevat yleensä käsi kädessä sisäisten ajatustemme ja uskomusmalliemme kanssa, eli meille ovat luonnollisesti muodostuneet juuri ne uskomusjärjestelmät ja olemme tehneet juuri ne valinnat jotka tukevat tämän suunnitelman toteutumista. Vastustamalla tätä prosessia teet kaikesta paljon raskaampaa ja vaikeampaa. Tässäkin asiassa toiset ihmiset ovat meille kaikista parhaita opettajia. Esimerkiksi, tutustuin jokin aika sitten erääseen huipputehokkaaseen ja pätevään henkilöön ja aloimme tehdä yhteistyötä liiketoiminnan merkeissä.
Jonkin aikaa meni hyvin mutta sitten aloin ahdistua joistakin tämän henkilön toimintatavoista. Oivalsin käyväni hänen kauttaan läpi omia, jo lapsuudestani lähtöisin olevia riittämättömyyden tunteita ja sen jälkeen asiat alkoivat sujua huomattavasti paremmin. Kun sain sanottua mitä ajattelin, en reagoinut enää henkilökohtaisesti ja kykenin näkemään myös sen pelon joka piiskaa tätä toista henkilöä pakottamaan itseään jatkuvasti huippusuorituksiin ja kykenin tuntemaan myötätuntoa häntä kohtaan. Näin opin monta asiaa kerralla.
Luominen helpottuu, kun uskot ja luotat
Meidän tulisikin aina katsoa joka tilanteessa myös se kolikon toinen puoli, koska se on aina olemassa. Ymmärtämällä tapahtumien perimmäiset syyt ja niiden seuraukset sekä oma osuutemme tapahtuneeseen, voimme oppia paljon uutta itsestämme ja toisistamme ja ennen kaikkea, voimme muuttaa merkittävästi elämänlaatuamme.
Olisi hyödyllistä tehdä asioita välillä aivan tietoisesti uudella tavalla. Pettymykset sekä vanhoihin tapoihin ja kaavoihin kangistuminen saa aikaan kangistumista myös asenteissa ja ajatusmalleissa, koko elämässä. Kehossa tämä voi näkyä nivelalueiden ja jänteiden jäykkyytenä. Uusien toimintatapojen löytäminen ja käyttöönotto ravistelee myös hermoratojamme jolla taas on vaikutuksia koko kehon fysiologiaan.
Tärkeintä on uskoa ja luottaa, silloin kaikki on mahdollista.
Sisäinen valo
Jokaisella meistä on sisällään hyvyyttä, kauneutta, herkkyyttä ja suloisuutta. Nuo ominaisuudet ovat sitä mitä me todella olemme. Elämän karuus ja julmuus ovat vain painaneet ne piiloon, jonnekin itsemme syvyyksiin, niin ettemme ehkä huomaa niiden olemassaoloa. Kuitenkin ne ovat siellä, ihan jokaisella. Meidän tulisi oppia huomaamaan nuo piirteet itsessämme ja toisissamme. Toisilla kuori on vähän vahvempi ja toisilla ohuempi.
Kuitenkin, mitä enemmän nuo piirteet sinussa ovat näkyvillä, mitä paremmin itse tunnistat ne itsessäsi ja pystyt ne hyväksymään, sitä enemmän sinä vedät puoleesi samaa hyvyyttä, kauneutta ja valoa. Mitä vähemmän sinussa on pelkoa ja muita negatiivisia tunteita, sitä suurempaa rakkautta sinä pystyt tuntemaan. Ja kun tunnet suurta rakkautta, vedät myös puoleesi suurta rakkautta, aivan itsestään, ilman ponnistelua. Niin se vain on.
Harjoitus sisäisten päätösten pyörtämiseen
Olemme saattaneet tehdä tiedostamattomasti päätöksiä jotka vaikuttavat elämäämme, aivan lapsuudestakin saakka. Esimerkiksi, onko sinun vaikeaa ottaa apua vastaan, koetko että sinun on tehtävä aina kaikki itse. Olet saattanut joskus lapsuudessa tehdä johtopäätöksen että voit luottaa vain itseesi ja silloin avun vastaanottaminen on vaikeaa.
1. Tunnista ensin ongelma ja miten se esiintyy elämässäsi.
2. Istu sitten mukavasti rauhallisessa paikassa silmät kiinni ja keskity ongelmaasi.
3. Päätä että aiot muuttaa asianlaitaa, aiot pyörtää päätöksesi.
4. Visualisoi sitten pääsi sisälle pyörre eli pyörivä liike joka pyörii myötäpäivään. Ole koko ajan tietoinen ongelmasi ja sen muuttumisesta. Anna pyörivän liikkeen jatkua niin kauan kunnes ajatus ongelmastasi on kadonnut etkä enää tavoita sitä.
5. Testaus, mieti nyt ongelmaasi uudelleen, kuuntele millaisia tunnetiloja se herättää sinussa ja kehossasi. Voit uusia harjoituksen niin monta kertaa kuin se on tarpeellista.
Huomaa, että samaan ongelmaan voi olla lukuisia eri syitä ja erilaisia näkökulmia jotka tulisi kaikki käsitellä erikseen.