Anna-Helena Saariaho on mikrobiologi, filosofian tohtori, kestävän hyvinvoinnin kehittäjä ja pitkän linjan tutkija biolääketieteessä. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi genetiikasta ja tutkinut mm. neurologisten ja autoimmuunisairauksien immunologiaa. Nykyisin hänen intohimonsa on ymmärtää mielen rajatonta voimaa ihmisen biologista upeutta ja hän toimii omassa yrityksessään (Mielen Muusa) ratkaisukeskeisenä valmentajana ja lyhytterapeuttina sekä joogaohjaajana (LCF Life Coach®, Value Trainer®, NLP Practitioner). Hän kouluttaa ja puhuu mm. itseys- ja yhteystaidoista, mielen voimasta, keho-mieli-yhteydestä, aivojen hyvinvoinnista ja stressinsäätelyyn liittyvistä teemoista.

Anna-Helenan lapsena sairastama harvinainen autoimmuunisairaus, arvostus terveyttä sekä uteliaisuus sairauksia kohtaan johdattivat hänet biologis-lääketieteellisen tutkimuksen pariin. Tutkijana hänen missionsa oli ymmärtää sairauksia ja niiden syntymekanismeja, jotta niihin voi kehittää parannuskeinoja. Anna-Helena rakasti biologian ihmeitä ja tutkimusta, väitteli tohtoriksi ja perhe kasvoi, mutta elämän suuret menetykset, arvoristiriidat, vaativat sisäiset toimintamallit sekä epäterve työympäristö saivat Anna-Helenan roikkumaan uupumuksen reunalla vuosien ajan. Stressin hampaat järsivät hyvinvointia ja terveyttä. Oli aika pysähtyä, vaihtaa näkökulmaa, tehdä muutos ja kouluttautua uudestaan. Ottaa askel taaksepäin.

Elämä maistuu paremmalta, kun voi hyvin

Nykyisin Anna-Helena haluaa ennaltaehkäistä sairauksien syntyä, vähentämällä pahoinvointia ja siitä kumpuavia häiriötiloja ja sairauksien kehittymistä, joten hän valmentaa yksilöitä sekä kouluttaa yrityksiä ja työyhteisöjä panostamaan kestävään hyvinvointiin. Hänen mottonsa on: ”Elämä maistuu paremmalta, kun voi hyvin” .

Uteliaalla tutkijan mielellä Anna-Helena haluaa katsoa ja tulkita asioita, kuten hyvinvointiakin, avarakatseisesti monista eri näkökulmista. Koulutuksissaan hän yhdistelee lääketiedettä, perinneviisauksia, kokemusperäistä tietoa, biologiaa, mielen voimaa, henkisyyttä ja ennen kaikkea maalaisjärkeä ja hyödyntää näitä kaikkia kehittäessään toimivia hyvinvoinnin menetelmiä. ”Jos katsoo vain yhdestä suunnasta, jää paljon näkemättä”, on Anna-Helenan toinen tärkeä motto.

Tämän päivän hektisessä maailmassa kaikkeen halutaan löytää pikaratkaisu. Myös hyvinvointia halutaan saada ”pikana”. Yksi luento ei aina johda suureen muutokseen, mutta se voi sysätä eteenpäin kohti muutosta, saada oivalluksen siemenen itämään tai avata uuden näkökulman, joka saa etenemään kohti uutta kestävämpää hyvinvointia ja elämäntapaa. Kestävä hyvinvointi tarkoittaa prosessia, joka kestää läpi elämän. Hyvinvointi on elämäntapa ja mielentila.

Kestävä muutos hyvinvointiin lähtee aina yksilöstä sisältä käsin, mutta se ei rajoitu yksilötasolle, vaan vaikuttaa myös ympärillämme oleviin ihmisiin ja koskettaa sitä kautta myös yhteiskuntaa ja koko maailmaa. Olemme aina olleet – ja tulemme aina olemaan – osa luontoa. Hyvinvointimme riippuu myös luonnon hyvinvoinnista. Meillä on vain yksi keho ja mieli – sekä vain yksi maapallo, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta.

Anna-Helenan missio on lisätä hyvinvointia ja vähentää pahoinvointia, oli kyse sitten kehon tai mielen tilasta, työyhteisöstä, yhteiskunnasta, luonnosta tai planeettamme hyvinvoinnista. Hänen visionsa on kestävään hyvinvointiin pohjaava maailma. Kun ihminen voi aidosti hyvin, hän huomioi paremmin myös ympärillään olevat ihmiset, eläimet ja luonnon, jolloin kaikki hyötyvät siitä, voivat paremmin ja myötävaikuttavat toistensa hyvinvointiin.

Tutustu Anna-Helenaan: Verkkosivut / Instagram / LinkedIn / annas(at)mielenmuusa.fi

 

Anna-Helena Saariaho | Mitä kestävä hyvinvointi tarkoittaa – ja miten panostaa siihen viisaasti

Suuretkin muutokset luodaan pieni askel kerrallaan. Pienet askeleet saavat parhaimmillaan aikaan lumipalloefektin, joka laajenee sekä johtaa suurempiin muutoksiin ja saavutuksiin. Joskus pienet muutoksen askeleet saavan aikaan suuria kehitysharppauksia.

TÄYSII 2025 -seminaarin puheessaan Anna-Helena valaisee, mitä kestävä hyvinvointi tarkoittaa – sekä miksi ja miten siihen kannattaa panostaa viisaasti. Hän innostaa ajattelemaan hyvinvointia eri näkökulmista, oivalluttaa käytännön esimerkein sekä antaa konkreettisia vinkkejä oman hyvinvoinnin kehittämiseksi kestävämpään suuntaan.