Kaipaatko muutosta työelämääsi, oletko kenties jonkin uuden edessä? Miten saavuttaa onnellinen työelämä? Mitä ajatuksia käsite unelmatyö herättää? Uskotko, että sellainen on sinullekin?
Reittejä omaan unelmatyöhön on monia, ja jokainen käsittää sen omalla tavallaan. Jollekin riittää, että on edes joku työ, toinen haluaa kiinnostavat tehtävät ja kolmas puhuu elämäntehtävästä. Kaikkien ei tarvitse nousta intoa puhkuen sängystä joka päivä ja ideoida mielettömissä flow-virroissa taukoamatta. Jokaiselle löytyy se oma juttu, tai useitakin. Sinullekin on olemassa tehtävä, jota rakastat. Jokaisella meistä on ainutlaatuiset lahjamme tälle maailmalle. Kun tunnistat vahvuutesi ja intohimosi, löydät lahjasi.
Itse löysin oman elämäntehtäväni kymmenen vuotta sitten, sapattivapaan maailmanympärimatkallani Aasiassa hyvinvointikeskuksessa Montevista-vuorella. Monen vuoden pohdinnan ja hapuilun jälkeen oivalsin sen kirkkaasti: kaikki aiemmin tekemäni asiat ovat tuoneet minut tähän – kaikki on ollut merkityksellistä. Siitä hetkestä eteenpäin olen auttanut ihmisiä Montevista-valmennusyrityksessäni löytämään omat vahvuutensa, intohimonsa ja oman paikkansa työelämässä. Missioni on rakentaa onnellista työelämää ja talkoisiin tarvitaan sinutkin. Sinun tehtäväsi on luoda ensin sinulle onnellinen arki työssä, sen jälkeen pystyt auttamaan muita tavoilla, jotka ovat luonnollisimpia sinulle. Arkeni unelmatyössäni on vaihtelevaa, vapautta vahvistavaa, vastuullista ja sopivasti haastavaa. Ennen kaikkea siinä toteutuu luomani kolmen I-kirjaimen periaate: se tuo minulle Iloa, Innostusta ja Inspiroi minua, ja samalla muutamia muitakin!
1. Onnellinen työelämä edellyttää rohkeutta
Ole täysillä Sinä, kaikki muut ovat jo varattuja. Meillä jokaisella on yksi selkeä elämäntehtävä, riippumatta työstämme: Olla oma aito itsensä. Mennä rohkeasti omaa polkua, kuunnellen omaa viisasta sydäntä joka hetki. Huolehtia omasta hyvinvoinnista joka tilanteessa. Muilla on mielipiteitä, toiveita ja ideoita. Hyödynnä niistä sinulle parhaat ja kulje määrätietoisesti joka hetki kohti haluamaasi suuntaa. Ai et tiedä suuntaasi? Havainnoi arjessasi kolmen I-kirjaimen periaatetta: Mitkä asiat tuottavat sinulle Iloa, Innostusta ja Inspiraatiota? Listaa asiat ja pääset kärryille, mihin keskittyä.
”Maailmassa on noin 7 miljardia ihmistä. Mutta vain yksi Sinä.”
POHDI: Mitä tekisit, jos et voisi epäonnistua? Jos kaikki, mitä teet, onnistuisi ja kaikki kannustaisivat sinua unelmassasi? Jos rahaa ei tarvitsisi miettiä? (ja lopulta, tarvitseko edes sitä lottovoittoa voidaksesi toteuttaa unelmiasi…). Listaa kaikki unelmatyösi elementit, jos rajoituksia ei olisi. Missä, mitä, kenen kanssa, miten, miksi… Tee oma unelmatyökartta.
2. Hyödynnä vahvuutesi ja intohimosi
”Vahvuus on taito, johon liittyy intohimo.”
Jokaisella meistä on omat vahvuutemme, osalla käytössä ja osalla vielä piilossa. Onnellinen työelämä on mahdollinen sinullekin, kun valjastat vahvuutesi arjen käyttöön.
On eri asia haluta jotain, ja osata jotain. Tunnista osaamisesi ja mitä siitä haluat jatkossa käyttää. Kolme nopeinta tapaa löytää unelmatyö: 1. Haet tai luot tehtäviä, joita osaat ja joihin sinulla on intohimo. 2. Haet tai luot tehtäviä, joita et osaat hieman, mutta sinulla on intohimo. 3. Haet tai luot tehtäviä, joita et osaa ollenkaan, mutta sinulla on intohimo niitä kohtaan.
POHDI ja TOIMI: Minkä tekemisen äärellä kaikki muu katoaa, keskityt hyvin ja saat paljon aikaan? Mikä tuottaa sinulle iloa, hymyä ja inspiroi sinua? Tee oma kiinnostus-kartta kaikesta, mikä vetää sinua luonnollisesti puoleensa! Kysy myös muilta, mitä vahvuuksia he sinussa näkevät. Näitä tositarinoita voit käyttää työnhaun tilanteissa käytännön tarinoina ja esimerkkeinä, jotka jäävät takuulla rekrytoijan mieleen. Kokoa oma vahvuuskartta, johon laitat kaiken osaamisen, lahjat, vahvuudet joita sinulla on kertynyt tähänastisestä eletystä (työ)elämästä.
Katso TÄYSII 2017 -seminaarin tallenteet VELOITUKSETTA! Puhujat: Aira Samulin, Ilkka Koppelomäki, Johannes ”Hatsolo” Hattunen, Jutta & Juha Larm, Nina Rinne, Pasi Rautio, Petri Hiissa, Sanna Kämäräinen, Sanna Wikström, Sonja Kaunismäki, Tomi Kokko & Tony Dunderfelt.
3. Treenaa työnhakutaitoja
Halusit sitten yrittäjäksi, tai palkkatyöhön, tai jotain siltä väliltä, hyödyt hyvistä työnhaku-, myynti- ja neuvottelutaidoista. Nykyään 80% kaikista töistä löytyy piilotyömarkkinoilla, joten käytä 80% työnhakuajastasi sinne. Saat piilotyönhakuun apuja, valmennusvideoita ja vinkkejä esimerkiksi Montevistan some-kanavista. Myös yrittäjänä asiakkaiden tilanteista kiinnostuminen sekä omien vahvuuksien ja intohimojen esiintuomisen taidot ovat tärkeitä menestystekijöitä. Miten erotut, jos sinulla ei ole kokemusta haluamastasi uudesta työstä? Tuomalla esiin oman aidon persoonasi, kertomalla intohimostasi kyseistä työtä kohtaan ja kiteyttämällä konkreettiset hyödyt sinun palkkaamisestasi.
POHDI ja TOIMI: Miten esittelet itsesi kiinnostavalle taholle? Tee napakka hissipuhe ja kiteytä siinä hyötyjä, mitä vastapuoli saa toimiessaan juuri sinun kanssasi. Pohdi aina ensisijaisesti, mitä lisäarvoa Sinä tuot toisille, eikä miten sinä hyötyisit heistä.
”Auta, niin sinua autetaan. Kiinnostu, niin sinusta kiinnostutaan. Kysy, niin sinulta kysytään.”
4. Perusta oma sparrausryhmä
Vertaistuki toimii kaikissa ihmisyyteen ja elämään liittyvissä aiheissa. Ihmisillä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä. Kun ollaan samassa elämäntilanteessa, on se sitten alanvaihto, työnhaku, palaaminen työelämään, irtisanominen tai mikä vain aihe, muiden ymmärrys ja tuki on äärimmäisen voimallinen työkalu omassa etenemisessä kohti unelmia.
Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea kuuluvansa ryhmään. Kannustavassa pienryhmässä se toteutuu luonnollisesti ja parhaimmillaan. Sparrausryhmässä saa treenata läsnäolon taitoa, kuuntelutaitoa, omasta tilanteestaan puhumista, ongelmanratkaisua, luovaa ideointia, käytännön suunnitelmien tekoa ja muiden tsemppaamista. Samalla saa itse arvokkaita ideoita, apuja ja kontakteja muilta oman unelmatyönsä löytämiseen. Monen eri alan osaajat, älykkäät viisaat ammattilaiset ovat yhdessä aivan huikeita!
POHDI JA TOIMI: Mieti, ketä muita samassa tilanteessa olevia tunnet omassa elämässäsi. Ketkä tutuistasi ovat myös pohtimassa uutta uraa, työpaikan vaihtoa tai alanvaihtoa? Järjestä ensimmäinen vapaamuotoinen tapaaminen ja auttakaa toisianne kohti unelmatyötä. Juttele aina tilaisuuksissa kiinnostaville ihmisille ja kysele heidän työstään. Kysy kokemuksia, tietoa ja ideoita siltä, joka on jo siellä, minne itse haluaisit!
5. Ole kiitollinen – onnellinen työelämä on mahdollinen nyt!
Tärkein onnellisuustaitosi lienee kiitollisuuden kokeminen siitä, mitä sinulla on juuri nyt. Pysähdy tähän hetkeen, ja listaa asiat, joista olet kiitollinen. Pysähtyminen ja nauttiminen on yhtä tärkeää, kuin uusien unelmien tavoitteleminen. Kiitä itseäsi kaikesta, mitä teet. Ole itsesi paras ystävä. Usko itseesi, ja kannusta itseäsi arjessa sanoin ja teoin. Kiitä myös ihmisiä, jotka auttavat sinua. Kiitä kaupan kassaa, bussinkuljettajaa ja toimiston siistijää. Jokainen arvostaa kiitosta, kehua ja kannustusta, mutta moni kokee saavansa sitä aivan liian vähän niin itseltään kuin muiltakin ihmisiltä. Ole sinä erilainen, ole esimerkki muille ja oma päiväsi valaistuu huomattavasti!
POHDI JA TOIMI: Mitä hankalampia tunteita koet, sitä enemmän listaa kiitollisuuden aiheitasi joka päivä ylös. Kenties laitat kiitollisuuspäiväkirjan yöpöydälle tai kirjaat kalenteriisi joka päivän kohdalle asian, mistä sinä päivänä olet kiitollinen. Yksi tapa on kysyä tätä perheenjäseneltä joka ilta, ja samalla kertoa oman päivän kohokohtansa. Saat paremmat yöunet ja onnellisuushormonit hyrräävät kehossa, vaikka arki olisi välillä raskastakin.
Myötätuulta sinun matkallesi kohti omaa unelmatyötä ja onnellista hyvinvoivaa arkea!
Artikkelin kirjoittaja Riikka Pajunen on onnellisen työelämän rakentaja. Hän haluaa nähdä sinut tyytyväisenä työssäsi käyttäen omia vahvuuksiasi ja intohimojasi. Riikka tukee sinua omannäköisen elämän luomisessa ja työelämän muutostilanteissa verkkokurssien, kirjojen, blogien, podcastin ja retriittien avulla.